Uppsalatidning vill hindra mig att tala

UNT jpge

Uppdatering 22/10: Inslag i Radio Uppland, Sverige Radio.

Uppdatering 2/10: Min anmälan av UNT till JK och PO.

Uppdatering 30/9: Biblioteksbladets Maja Aase kommenterar

Uppdatering 25/9: Bibliotekschefen försvarar mig mot UNT.

Uppdatering 20/9: Alexander Bard twittrande till stöd för mig att få tala offentligt i Uppsala, vilket blev en nyhet i tidningen som vill stoppa mig. Även i Avpixlat.
__

Uppsala Nya Tidning skriver på ledarplats 19 september 2015 under rubriken ”Ingen skyldighet att hyra ut” om mitt kommande boksamtal vid Uppsala Stadsbibliotek i regi av föreningen Fri Folkbildning.

Ingressen anslår tonen i en fråga:

”Kommer Stadsbiblioteket att lyfta ut den islamofobiske skribenten Jan Sjunnesson från sina lokaler i god tid före den 12 november?”

Förutom att jag inte ska tala om islam utan mina två böcker Sverige 2020 och Framtidsmannen, vilka inte handlar om islam, så finns flera skäl att bemöta UNT:s personangrepp. Ledaren bygger på en nyhetsartikel från 16 september, ”Islamfientlig debattör på stadsbiblioteket”. UNT:s reporter Karolina Bergström ställde en fråga till bibliotekschefen Johanna Hansson där hon förutsätter att jag kommer sprida odemokratiska åsikter:

”Bör man då inte fundera kring att bjuda in personer med åsikter som nedvärderar vissa grupper, till en så öppen och humanistisk mötesplats som biblioteket vill vara?
– Vi kan inte hindra någon att ha vissa åsikter. Men man har inte rätt att kränka någon annan, och om något sådant skulle ske direkt i våra lokaler skulle vi givetvis agera med en gång, säger Johanna Hansson.”

Som bevis framförs att jag i november 2014 retweetat en video med islamkritiskt innehåll, ja att jag ”hyllat” denna video. Som reporter Bergström kanske inte känner till är twitter ett snabbt medium so låter användare skicka iväg sk tweets utan större besvär. Dock lade jag till om denna video att den var i starkaste laget, dvs. jag hyllade den inte. Tvärtom.

Men jag står för den retweeten men ser inte den som en längre utläggning om min inställning till islam. Mina förebilder är nog Sam Harris, Daniel Pipes, Robert Spencer, Melanie Phillips, våra egna Mona Walter och Carlqvist och Hedegaard. De är riktiga belästa islamkritiker, och inga islamofober för det. Att kleta ned mig med ”islamofobi” pga en retweet är minst sagt tunt. Nåväl. Vidare.

För det första är jag inte islamofob utan en ganska nyvaknad islamkritiker. Det ger dock inte UNT rätten att kalla mig eller andra kritiker av religionen islam för islamofober eller islamfiender. Vidare, UNT jämför kritik mot islam med två avskyvärda ideologiska hållningar, antisemitism och förintelseförnekelse. Det är att göra en guilt by association som heter duga. För min del som Israelvän är det patetiskt. Per Ahlmark hade inte gillat jämförelsen heller.

För det andra menar UNT att jag inte har ovillkorlig rätt att tala i offentliga sammanhang som Uppsala Stadsbibliotek. Det är sant men för den skull ska det mycket till att förvägra någon att tala där om man bokat en sal och i mitt fall, genom en godkänd ideell föreläsningsförening, Fri Folkbildning.

UNT menar att min yttrandefrihet inte inskränks om biblioteksledningen ställer in arrangemanget i november eftersom jag kan hålla tal på allmänna platser som torg el liknande.

”Men biblioteket har naturligtvis ändå rätt att säga nej till möten i sina lokaler som kan anses strida mot verksamhetens övergripande syfte. Sjunnessons yttrandefrihet påverkas inte av detta. Han är i sin fulla rätt att säga vad han vill på annat håll.”

Det ”övergripande syfte” som UNT tar upp återfinns i Bibliotekslagen som föreskriver vidare att sammankomster av detta slag ingår i dess ändamål:

2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

Att föreskriva att vissa åsikter inte ska få höras pga. den sk ”värdegrunddemokratin” talade ledarskribenten Marika Formgren om häromsistens. Just detta försåtliga repressiva synsätt präglar UNT:s ledare.

För att vara en liberal dagstidning har ledarredaktionen på UNT lite förståelse för liberala demokratiska principer. 1800-talsliberalen JS Mills tre argument för en vidsträckt yttrandefrihet är värt att påminna ledarskribenterna om.

Meningsmotståndare bör ges rätten att tala oinskränkt för att
1) De kan ha rätt och då tjänar vi alla på att få mer kunskap,
2) Även om de har fel kanske det finns någonting i deras idéer och kritik som ger oss mer kunskap,
3) Även om de inte skulle ha rätt i någonting eller inte har någonting att lära oss, så gör deras uppträdande i debatten att vi bemöter dem och tänker över våra egna åsikter, dvs. vi blir mer säkra på våra åsikter genom att våga låta andra kritisera oss.

En räddhågsen inställning till andras eventuellt oroande och kontroversiella åsikter gör tvärtom och vill inte höra något. Men det räcker inte med detta klassiskt liberala resonemang för att rätt förstå UNT:s odemokratiska hållning.

UNT påpekar att ett liknade föredrag stoppades vid Göteborgs Stadsbibliotek i juni.

”Ett liknande arrangemang på Göteborgs stadsbibliotek stoppades i juni, sedan biblioteksledningen funnit att det fanns risk för bråk.”

Risk för bråk kan aldrig vara ett skäl att ställa in ett offentligt arrangemang utom i nödfall. I detta fall kände bara jag och bibliotekschefen till att jag ville tala – och ändå hindrades jag. Bara det är märkligt eftersom inga hot hann uttalas mot mig eller biblioteket.

Men att stävja hot som dessa är inte av omsorg om mig. Om våldsvänstern eller sk antirasister hotar mig så ska inte UNT förhindra mig att tala och få mig att tro att tidningen bryr sig om jag åker på stryk. Det är en enfaldig och livsfarlig inställning att hot från meningsmotståndare ska hindra arrangemang där folk kan tänkas råka illa ut. Som om UNT vill stoppa mig för mitt eget bästa!

De personer som hotar mötes- och yttrandefriheten är varken jag eller de föreläsare jag engagerat i islamserien vi startade i september, Mona Walter, Lars Hedegaard, Ingrid Carlqvist m fl. Dessa modiga personer försvarar våra grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheter mot de som vill inskränka dem som t ex Uppsalaprofessorn Mattias Gardell , islamistpartiet Hizb ut Tharir , och många muslimska organisationer och samfund t ex i Gävle, Örebro.

SVT Stockholm lyckades övertyga en offentlig lokaluthyrare på Söder i veckan att vår föredragsserie skulle innebära islamofobi och hets mot folkgrupp, men efter en dag hittade vi en ny på Östermalm, även den offentligt driven. Om UNT får sin vilja igenom vid Uppsalabiblioteket blir det intressant eftersom vi vår ha föredrag i Stockholm, tills vidare.

Uppsalaförfattaren Mohamed Omar har många exempel på intolerans bland svenska muslimer i sina inlägg på Det Goda Samhället. Se även exempel här och i mitt föredrag på hur yttrandefriheten inskränkts i världen sedan fatwan mot Salman Rushdie 1989.

Till dessa sällar sig nu Uppsala Nya Tidning, en tidning som jag arbetat vid som reporter och skrivit i som debattör och frilans. UNT utdelar dessutom en uppsträckning till Uppsala Stadsbiblioteks ledning som står under kommunens kulturnämnd där jag ingått som ledamot (V). Min hemstad Uppsala kan bättre än så även om jag gått från vänsteridealist till Sverigevänlig idealist.

UNT:s så kallade ledarredaktion (jag skriver så för att de själva skriver om det ”så kallade Tryckfrihetssällskapet” med ”tryckfrihetsvänner”, ett danskt sällskap som Lars Hedegaard startade och jag är stolt medlem i) har gjort sig en otjänst genom att utmåla mig som inskränkt sk islamofob. Ett ord som Salman Rushdie starkt ogillar för att det stämplar oss islamkritiker som intoleranta.

Det är Lars Hedegaard som blivit beskjuten vid sitt hem 2013 och nu lever under polisskydd, det är Mona Walter som lever på hemlig adress och under med polisbevakning, det är Ingrid Carlqvist som tvangs fly sin bostad i Malmö och så vidare. Den som vill veta hur de mest utsatta islamkritikerna lever kan läsa Rushdies Joseph Anton och Wilders Marked for death. Att UNT vill sälla sig till de som förskjuter sådana intellektuella är sorgligt.

Uppsala förtjänar ett bättre försvar för mötes- och yttrandefriheten än att dess monopoltidning vill utestänga författare från att tala offentligt på biblioteket.

Den liberale publicisten Svante Nycander förstod yttrandefrihetens värde när han 1997 stod upp för doktoranden Karolina Mattis rätt att låta en övertygad nazist tala vid ett seminarium i Umeå. UNT klagar på mig som är demokrat och fritänkare, något som deras ledarskribenter borde stödja.

För hundra år sedan utestängdes arbetare och fritänkare från de offentliga rummen. Innan de hann bygga upp Folkets Hus ordnade de möten om rösträtt, strejker, nykterhet och folkbildning i det fria; vägkorsningar, torg, ängar.

Nu vill etablissemanget att vi ska ut igen.


Avpixlat om hatmedierna

Varg i Veum

Alexander Bard twittrade till stöd för mig och tecknaren Kalle Strokirk ritade:

image

18 reaktioner till “Uppsalatidning vill hindra mig att tala”

 1. Hej Jan,

  Kan du definiera vad som är en avskyvärd ideologisk hållning?

  Tycker du att Shakespeare hade en avskyvärd ideologisk hållning?

  Är det ok att undertrycka Antisemiters och Förintelseförnekares yttrandefrihet men inte ”Islamofobers”?

  Borde inte Mills argument även innefatta Förintelseförnekare och Antisemiter? Om inte, i så fall varför?

  Finns det andra historiska händelser än Förintelsen som det är ideologiskt avskyvärt att förneka?

  Vem är den i ditt tycke den mest framstående representanten för förintelseförnekelse, och vad är det denne person har sagt som är avskyvärt?

  Vad exakt är antisemitism?
  Kan man vara kritisk mot Judendom utan att vara antisemit?

  mvh,

  Erik

 2. Reblogga detta på RikF och kommenterade:
  UNT vill få Stadsbiblioteket i Uppsala att ställa in en redan inbokad föreläsning, ett boksamtal, med Jan Sjunnesson från föreningen Fri Folkbildning. Man använder illa underbyggda svepskäl för att motivera en eventuell avbokning. Sverige Television har utvöat ett liknande antodemokratiskt inflytande genom att med påtrycknigar på Stockholms Stad fått dessa att avboka redan inbokade föreläsningar i Fri Folkbildnings regi under 2015 och 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s