Låt mig tala i Göteborg !

 

Debattinlägg om beslut att neka mig tala på Göteborgs Stadsbibliotek. Se https://sjunne.com/2015/06/23/mitt-foredrag/ för mer länkar och detaljer.

Göteborgs bibliotekschef Christina Persson har den 22 juni 2015 beslutat att avboka ett boksamtal jag skulle ha hållit vid Stadsbiblioteket där i augusti. Motiveringen var ”befarade av ordningstörning” med hänvisning till ett tidigare inställt föredrag i höstas vars avbokning anmälts till JO av Föreningen Cui Bono. Även då befarades oordning uppstå efter att några debattörer protesterat i Göteborgs Fria Tidning.

Christina Persson sa den gången:

”– Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, vi befarar att våra biblioteksanvändare kan bli drabbade, säger bibliotekschefen Christina Persson. Den senaste tiden har det även publicerats nya texter på internet av Karl-Olov Arnstberg som inte är förenliga med Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerställa de nationella minoriteterna”

Att en bibliotekschef hänvisar till ”texter på internet” som om det var något väsentligt i sammanhanget är visserligen häpnadsväckande, men det kan vi lämna därhän för denna gång.

1) För det första har mitt föredrag inte annonserats ännu varför ingen annan än jag och biblioteket känt till att just detta arrangemang var på gång, varför motiveringen faller om inte just bibliotekschefen vet att just mitt föredrag skulle leda till oreda. Varför då kan man fråga.

2) För det andra sammanförs det tidigare inställda föredraget av professor KO Arnstberg om romer med mitt boksamtal. De har inget med varandra att göra och arrangeras av skilda föreningar. Möjligen anser bibliotekschefen att Arnstberg och jag är av samma skrot och korn, och bör därför avhållas från att tala offentligt, men det är en godtycklig hållning som mer återfinns i mer repressiva länder.

3) För det tredje finns de två böcker jag skulle talat om i just Göteborgs Stadsbibliotek, vilket blir märkligt eftersom jag inte tillåts tala om dem, romanen Framtidsmannen och fackboken Sverige 2020, trots att biblioteket uppenbart godtagit dem. Den senare nämndes för övrigt positivt i SvD när den kom ut 2013.

Att ansvariga faller undan för hot om bråk är en metod som undergräver mötes- och yttrandefriheten. Sverige brukar inte gilla när trångsynta myndigheter i Belgrad och Moskva skyller på att Pride – parader kan reta upp vissa homofoba grupper, utan då anser vi att marscher för meningsyttringar ska genomföras oavsett hot.

Tyvärr verkar denna hållning inte finnas på kommunal ledningsnivå i Göteborg.

Bibliotekslagen föreskriver vidare att sammankomster av detta slag ingår i dess ändamål:

2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

Om mitt bokprat är så störande att några retar sig på mig och för oväsen så får väl de föras ut av en vakt eller annan personal. Min avsikt är inte att ställa till med bråk men om andra gör det är det inte rätt att falla undan och inskränkta mötes- och yttrandefriheten.

Jan Sjunnesson, författare och folkbildare

Svenska PEN Klubben som ska försvara tryck- och yttrandefrihet har efter en vecka ännu inte besvarat mitt mail till dem. Ordförande är Ola Larsmo.

Mer bibliotekscensur:
1)
Invandringskritisk bok bortplockad

2)
image

Den modiga bibliotekarien i Hässelby som startade debatten om stöket bekräftar detta:

https://mobile.twitter.com/einarehn/status/625076442280394752?s=09

Annons

12 reaktioner till “Låt mig tala i Göteborg !”

  1. Jag har överlag nästan bara dåliga erfarenheter av hela biblioteksvärlden i Sverige.

    Det räcker ju att kolla på hur många kommunistiska veckotidningar bibliotek X har prenumeration på (minst ett par stycken på varje) och jämföra detta med hur många invandringskritiska tidningar de prenumererar på (jag var redaktör för veckotidningen Nationell Idag i några år, vi hade två bibliotek bland prenumeranterna, både universitetsbibliotek).

  2. Bibliotekschefen är skam för Sverige. Plötsligt upptäcker man att vårt land inte har yttrandefrihet längre när en liberalkonservativ opinionsbildare inte tillåts presentera och diskutera litteratur i lokaler som skattebetalarna bekostar. Vilken ynkrygg att skylla på oroligheter i lokalerna. Det är ju hon själv som genom sitt agerande lockar fram lössen i de röda fanorna.

  3. Göteborg är en förstörd och förlorad stad det råder nästan inbördeskrig på sina håll och det är tragiskt men nu sitter två rabiata kärringar med pms problem som försvarar dom odemokratiska underhuggare och som säkert ger Christina Persson löneförhöjning efter detta.
    I mölnlycke så har vi några politiker som respekterar yttrandefrihet och demokrati så du är säkert Välkommen hit
    Stefan

  4. Christina Persson får nog särskilt stora applåder från PK-media. Undrar om hon förstått att ett sånt här beslut kanske får henne att framstå som en grundlagsfiende i framtiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s