Mitt föredrag i Göteborg inställt pga hot

Sjunnesson nekad av Gbg bibl 2015, 22 juni

Jag kontaktade Göteborgs stadsbibliotek nu i juni för att boka in ett föredrag om två av mina böcker, Sverige 2020 och Framtidsmannen.

Detta boksamtal anses av biblioteksledningen var så kontroversiellt att de valt att inte låta mig tala med hänvisning till ”befarad ordningstörning”. Men de har böckerna till utlån vilket verkar inte leda till oordning.

Det vill säga, personer och grupper som ogillar mina skriverier och åsikter kan komma att störa ordningen, vilket kan hända men då får väl en vakt eller i värsta fall polisen gripa in.

Tyvärr resonerade ledningen likadant förra året då professor Karl-Olof Arnstberg skulle tala.

Den gången skrev bibliotekschefen:

”– Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, vi befarar att våra biblioteksanvändare kan bli drabbade, säger bibliotekschefen Christina Persson.
Den senaste tiden har det även publicerats nya texter på internet av Karl-Olov Arnstberg som inte är förenliga med Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna”

”Texter på internet”? Vad avses ? Källkritik? Hur kan man som bibliotekschef hänvisa till att folk blir upprörda över vad som skrivs på nätet ?

Varken Arnstberg eller undertecknad har något problem att hålla ordning, så det rätta hade varit att hålla ordning på de som stör, inte oss.

Å andra sidan känns det gott att få reda på att Arnstberg och jag har givna fiender, vilket betyder att vi har uträttat något.

Yttrandefriheten är under hot överallt, se föredrag och förteckning.

Jag vill erinra om Bibliotekslagens ändamålsparagraf:
”Ändamål

2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.” Fulltext SFS 2013:801

Yttrandefrihetsgrundlagen är också relevant.

Se notis på Avpixlat. och detta telefonsamtal

chrucull

7 reaktioner till “Mitt föredrag i Göteborg inställt pga hot”

 1. ”2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.”
  Jojo pyttsan, borde stå:
  ”2 § Biblioteken i biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets avveckling genom att bidra till vad Göteborgs stad anser vara politiskt korrekt åsiktsbildning.”
  Det känns som att vi är tillbaka till minst det ängsliga 90-talet!
  KÄMPA PÅ Sjunnesson ! ! !

 2. Stå på dig Jan, sanningen vinner alltid i längden!

  Dagens Sverige är värre än DDR…

 3. Bibliotekets beslut visar än en gång att vissa beslutsfattare på kulturområdet i det här landet är en samling ryggradslösa klåpare och antidemokrater, som säkert har hyllningar att vänta i den trånga svenska åsiktskorridor, som mer och mer börjar likna den som fanns i DDR på den gamla onda tiden.

 4. Detta är fullständigt sanslöst. Att sätta munkavel på det fria ordet. Sverige vart är du på väg? Vad vill man uppnå med ett sådant beslut? Kontraproduktivt. Det gynnar bara en den part man inte vill gynna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s