Inte ens lärarvikarie efter 40 år

 

Podcast med Ronie Berggren

Snaphanen

Petterssons
1978 gick jag ut naturvetenskaplig linje vid Lundellska skolan/Skrapan i Uppsala med hyfsade betyg (4, 3). Jag hade flyttat hemifrån och diskat på det vänsterradikala Musikforum på sommaren, men letade efter något nytt jobb, ett inom skolan kanske.

Jag hade startat ett elevråd på mitt gymnasium och tidigare varit elevrådsrepresentant i högstadiet, ordnat skoldanser och gillade att lära mig saker, i och utanför skolan. Under gymnasietiden gick jag från att vara naturvetare till att bli humanist och politiskt intresserad. 1977 hade jag gått med i VPK, 19 år gammal. Mitt specialarbete handlade om den svenska socialdemokratins idéhistoria och partiets valnederlag 1976. Nåväl.

I september 1978 fick jag jobb som reservvikarie i alla ämnen vid Fridegårdsskolans rektorsområde i Bålsta, en förort mellan Enköping, Uppsala och Stockholm. Där lärde jag mig det mesta om att fånga elevernas uppmärksamhet, snabbt läsa in lektionsinnehåll och att klara av 40 minuter i vilket ämne som helst (helst inte idrott eller bild dock).

Med tiden blev jag folkhögskollärare, fil mag i pedagogik, gjorde vapenfri tjänst på förskola, undervisade blivande lärare vid Uppsala och Stockholms universitet, skolkampanjledare i Indien, forskade om digitala läromedel, handledde uppsatser i pedagogik samt arbetade som skolledare på grundskola och gymnasium. Mycket av detta finns samlat i mitt kompendium Pedagogik och polemik.

Igår 19 september 2017 fick jag veta att den privata grundskola på Söder i Stockholm, som anlitat mig via ett bemanningsföretag för en Sv/SO tjänst i 4 veckor, valt att säga upp avtalet angående mig efter 7 arbetsdagar. Elever hade googlat fram vad Expo, Expressen, Aftonbladet, Interasistmen m fl skrivit om mig och tagit det för sanning.

Jag förstår att de blivit arga och rädda om jag varit en sådan hemsk rasist, nazist och fascist, men som alla vet stämmer det inte. Rektorn valde dock att vika sig och jag står idag utan arbete igen.

Innan jul 2016 hade jag en liknande erfarenhet då jag undervisade i svenska i två månader på en högstadieskola norr om stan. Där tog det en vecka innan jag fick höra tillmälen i klassrummet, fick pennor, böcker, sudd och annat kastade på mig under lektioner och i skolutrymmen. Det värsta var att få en Rubikskub i bakhuvudet.

Den rektorn stod dock pall och vek sig inte. Jag skötte undervisningen så gott jag kunde under trakasserierna och var till slut rätt uppskattad tror jag.

Genom att göra en offentlig Facebook uppdatering om detta tror jag att mina chanser att igen få ett lärarvikariat nog har minskat. Men det måste bli känt hur skolor viker sig för elever och mediedrev. Jag är inte den enda lärare med SD sympatier som fått sluta. Richard Jomshof är den mest kände men det var 11 år sedan.

Dessutom har jag inga uppdrag inom SD utan är en mer oberoende Sverigevän som gjort sig känd genom egna initiativ och inlägg, säkert inte gillade av alla Sverigedemokrater men jag står för mina åsikter oavsett.

Det ska mycket till att inte ens få ett lärarvikariat idag med en lärarbrist som råder. Jag har sökt massor med andra jobb och trodde att detta i alla fall var möjligt. Men inte ens att gå tillbaka till min kompetensnivå för 40 år sedan är tillräckligt för att jag ska kunna försörja mig genom arbete.

Det är illa men jag klarar mig. Dock tyder behandlingen av mig från elever och skola att något grundläggande är fel när en erfaren skolman inte ens kan vikariera.

Vill du skänka en slant, klicka på Donationer i menyn. 

Swish 0769000 900

Handelsbanken 6154-532511972
Tack 😊
 

 

Annons

30 reaktioner till “Inte ens lärarvikarie efter 40 år”

 1. Jag föreslår att du kontaktar Johan Dübeck , en uppkäftig och icke politiskt korrekt gymnasielärare i Borås, som tack vare en förstående rektor har kvar sitt jobb på Björkängsgymnasiet. Du kanske kan få tips av honom hur du skall agera.

 2. Well Well !
  Är det kanske det jag kallar bimbokulturen som inte klarar konkurrens, som är desperata när duktiga personer visar en bra nivå ?
  Naturligtvis är det också ett utslag av högsta ledningen, bl.a. politiker som hamnar på de stora finansinstitutens avlöningslistor efter utfört jobb.

  Jag var ute för en episod där Region Skåne hade inpiskningskurs för att folk ska bli ridas till som man säger inom hästvälden.
  Jag lämnade utbildningen efter ett tag och ställde till ett herrans liv bland cheferna .
  Resultetet blev att jag strax efter i samma mail blev avskedad light och tillvidareanställd. Jag hade tänkt att bara jobba lite grann när anda faller på , så kan det gå när inte haspen är på.

  Jag tror att den allmänna nivån inom en organisation har stor betydelse för hur långt en arbetsgivare kan gå med sin agenda.
  Förhopningsvis finns fler arbetsgivare med bra nivå för Jan.

  MVH
  Ted E

 3. Du kan väl bli politiker. SD lär ju behöva många nya kompetenta personer efter nästa val.

 4. Ja, i sanning har vårt land blivit sjukt.
  Kanske borde någon juridikkunnig i den sverigevänliga rörelsen ta initiativ till att starta upp en insamlingsstiftelse/fond för stöd till personer som diskrimineras i arbetslivet p.g.a. sina politiska åsikter?
  Jag skulle utan tvekan lämna ett bidra till en sådan fond.

 5. Detta är inget annat stasimetoder som vänsterextrema individer / grupperingar använder mot sverigevänner då de själva saknar motargument för en debatt. De ringer arbetsgivare / fackförbund / släkt / vänner – allt i syfte att förstöra en sverigeväns liv totalt genom att ta ifrån personens inkomst , vänner , familj.

 6. Det är den nya formen av ”diktatur” – är alla rädda för att inte vara med i den godkända strömmen av Ja-sägare.
  De som inte har ett uns av förståelse för att STORA hjärtan kräver en ekonomisk ryggrad och möjligheter att integrera alla dessa som behöver hjälp.
  Om inte möjligheten till ett obetingat mottagande finns – utifrån en ekonomisk ståndpunkt – måste vi normalisera möjligheten för alla dessa som vill ta del av vår välfärdsapparat.
  Alla som behöver hjälp kan inte bli en en del vårt ekonomiska ansvar i ett ekonomiskt hanterande att SWE är en del av världsekonomin.
  Att – som du – öppet upplysa att alla kan inte få allt utan att bidraga ger en – möjligen – mycket för tydlig verklighet – bild – av Sverige idag som inte alla vill se. Tyvärr.
  …men – lycka till med upplysningen – vi är många som följer dig.
  Per Sundell

 7. Tragisk läsning men jag är inte förvånad i dagens ryggradslösa sverige.

 8. Jan! Du visar ditt fullständiga personnummer på ditt intyg. Det vore nog bra om du maskade bort åtminstone de fyra sista. Får vänsterdrevet tag på ditt personnummer finns risk at de hittar på en massa jävelskap för dig.

 9. Grattis, dissident mot sin vilja! Det är lätt att bli utfryst i Sverige. Har egna erfarenheter av att gå emot flockbeteende. Yrkesförbud förbjudet i teorin men inte i praktiken.
  En vitbok kanske kommer småningom?
  Well, du har människor som tycker om dig! Är en av dem😁.

 10. Om en anställd sägs upp utan saklig grund ges arbetstagaren möjlighet att gå till domstol för att ogiltigförklara uppsägningen enligt lagen om anställningsskydd, något som kan bli mycket dyrt för det enskilda företaget / kommunen.

 11. Blev baskemig chockad när jag läste detta! Hur kan sådan mobbing vara tillåten i Sverige!? Känns overkligt på något sätt, men jag hoppas detta förändrar sig till det bättre och att du ändå klarar dig igenom det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s