Avpixlat och Salle om Sjunnes tiggeriförslag

img_20151229_102242.jpg

Öppen kommentar från Axpixlats Mats Dagerlind 29/12/2015 till DNs reporter Evelyn Jones artikel angående mitt inlägg om att blockera tiggare:

Hej Evelyn (och övriga på DN som erhållit kopia på detta mejl),

Kommentar till DNs artikel: http://www.dn.se/nyheter/sverige/avpixlat-skribent-blockera-tiggare/

Jag kan förstå att det kan vara frestande för en vänsterliberal agendajournalist att koppla Jan Sjunnessons upprop om att blockera hitresta tiggare till Avpixlat. Icke desto mindre är det ohederligt och uttryck för bristande pressetik. Avpixlat har ingenting med den aktionen att göra, vilket Sjunnesson också tydligt deklarerar på sin blogg. Tvärtom har jag och den övriga redaktionen varit tydlig gentemot Sjunnesson när han presenterade idén för oss att vi inte tycker att detta är ett särskilt bra initiativ. Hade du bemödat dig med att kontakta oss innan du skrev så hade vi kunnat berätta det. Men om du gjort det hade du förstås inte på samma sätt kunnat koppla detta till oss. Bättre då att åsidosätta sådana praktiker som annars utgör (eller i varje fall borde utgöra) en del av en journalists grundläggande yrkesheder.

Så här ser vi på saken, om du mot förmodan är intresserad. Och en sammanfattning av nedanstående anser vi att DN är skyldiga att ta in som ett genmäle i enlighet med vad som föreskrivs i de pressetiska reglerna om en utpekad part:

Sjunnessons initiativ att blockera tiggare på gatan tangerar en form av gatuaktivism som vi förknippar med ytterkantsvänstern där det ofta trampas över gränsen för vad som kan anses vara en manifestation inom de demokratiska spelreglerna och vad som inte är det. Risken är stor att i varje fall några personer som hörsammar Sjunnessons upprop inte klarar att iaktta sådana gränser, att konflikter uppstår mellan dem och tiggarna eller med vänsterpersoner som ska ut och motmanifestera mot tiggarblockerarna, varvid oroligheter och våldsamheter kan uppstå. Oavsett vem som bär skuld till att sådana incidenter uppstår, så skulle vi på Avpixlat få skulden i medias vinklade rapportering.

Det finns därutöver en uppenbar risk att ni i media kopplar alla möjliga sorters incidenter med tiggare inblandade till Avpixlat, om vi på något sätt skulle sanktionera blockering av tiggare. Det vet vi av erfarenhet. Någon läsare skrev för en tid sedan i ett av våra kommentarsfält att asylsökare bör hälsas “varmt välkomna”, vilket blåstes upp till en jättenyhet där självaste regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, stod i SVT Aktuellt och påstod att Avpixlat uppviglar till mordbränder på asylboenden.

Fullständigt bisarra påståenden och tolkningar men inget som ni inom det vänsterliberala etablissemanget drar er för i er tilltagande desperation för att försöka hindra framväxten av konkurrerande socialkonservativ media och stoppa Sverigedemokraternas segertåg över landet. Vi skulle av er ges skulden för precis vad som helst som hitresta tiggare kan tänkas utsättas för under sin vistelse i Sverige – allt från elaka kommentarer på gatan till bränder i deras olagliga slumläger.

Eftersom hitresta tiggare – trots alla starka invändningar man kan ha mot deras förehavanden i vårt land – utgör en svag samhällsgrupp anser vi också att blockeringar av det slag som Sjunnesson föreslår är ett psykologiskt kontraproduktivt sätt att opinionsbilda – även om man klarar att hålla sig inom de fredliga ramar som Sjunnesson deklarerar. Sådana manifestationer riskerar att skicka fel signaler – stora, starka och välmående svenskar som stöddigt står och blockerar sittande, svaga och fattiga tiggare. Målsättningen för vår opinionsbildning bör i stället psykologiskt främja en verklighetsbeskrivning av hur såväl vanliga svenskar som marginaliserade svenskar i behov av samhällets hjälpinsatser är utsatta grupper som drabbas och trängs undan av alla de negativa konsekvenser som följer av den mångtusenhövdade närvaron av hitresta tiggare och det svenska samhällets ovilja att hantera dessa problem.

Vi anser att det finns bättre sätt att i civilsamhället markera mot att politiker och myndigheter abdikerat från sitt ansvar och låter detta hitresta tiggeri fortgå trots att det strider mot en lång rad ordningsföreskrifter, svenska lagar och EU-regler. Vi förstår till fullo den desperation som en majoritet av svenskarna upplever och som förgäves försökt tala om för makthavarna att de vill ha ett förbud och kraftfulla åtgärder för att stoppa detta eskalerande problem som på ett flertal sätt allvarligt inverkar negativt på allas vår vardag och närmiljö. Men det kan uttryckas på andra och bättre sätt än det Sjunnesson nu föreslår.

Man kan t ex anordna demonstrationer på Sergels Torg, dela ut flygblad, samla in namnunderskrifter på protestlistor, uppvakta politiker och myndighetsansvariga, skriva insändare, opinionsbilda i sociala medier och mycket annat.

Ska man konfrontera tiggarna direkt kan man t ex bjuda in deras företrädare och via tolk ställa raka frågor om varför de anser sig ha rätt att bygga olagliga läger, använda parker och lekparker som latriner, bryta mot ordningsföreskrifter, lagar och EU-direktiv samt på vilket sätt de i egenskap av rumäner och bulgarer anser att problemen i deras hemland är Sveriges och svenskarnas ansvar och hur de tror att ett organiserat strukturellt och passivt gatutiggeri på våra gator kan utgöra en lösning på dessa problem.

Detta borde egentligen ni i gammelmedia göra i stället för eller i varje fall som komplement till alla de ensidigt snyftiga reportage om det hitresta tiggeriet som ni producerat. Ta det som ett tips. Det är det vakuum som ni lämnar i er journalistik som utgör livsrummet för alternativmedia. DÄR har ni mer allmänt också nyckeln till hur ni rår på alternativmedia och återuppbygger det förtroende för media som ni raserat, ett förtroende som idag i stället vi i alternativmedia åtnjuter hos alltfler mediekonsumenter.

Vänliga hälsningar,
Mats Dagerlind
chefredaktör och ansvarig utgivare för Avpixlat

Se även Roger Salle Sahlströms kommentar till mitt förslag

DNs ledare nyårsafton 2015

Mina tidigare inlägg om tiggeriet

Tiggare fick inget vid demo mot tiggeriet

Praktiskt men politiskt omöjligt

Tiggeri och migration – juridisk bakgrund

Stödprojekt vid Stadsmissionen

Inga fler sociala turister från EU (2013)

6 reaktioner till “Avpixlat och Salle om Sjunnes tiggeriförslag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s