Praktiska lösningar men politiskt omöjliga

Tiggare 1

Skoputsarlåda, värde 900 kr. Kan säkert inbringa en tusenlapp per dag i skoputsning. Skattefritt.

Sverige är ett land uppbyggt att praktiska människor. Ingenjörer, barnmorskor, bönder, verkstadsfolk och uppfinnare. Teorier och krångel ligger inte för oss. Men de praktiska svenskarna har på senare år satt hinder för sig själva genom att införa byråkratiska regler för allt – även för att få nyanlända bidragstagare, hemlösa och tiggare att försörja sig.

Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, sportfanatiker och krönikör i Expressen, berättade nyligen vid en offentlig debatt på Timbro den 19 november hur hon gått bet på att fixa jobb till arbetslösa invandrare.

Hon hade blivit uppringd av en tjänsteman vid före detta integrationsminister Erik Ullenhags avdelning vid Arbetsmarknadsdepartementet. Tjänstemannen sa till henne:
-Ni i livsmedelsbranschen har en massa bär som måste plockas eller hur ? Och vi har en massa tiggare i Stockholm. Kan vi inte para ihop dem?

Okej sa livsmedelschefen Marie Söderqvist och lovade återkomma efter att hon hade tittat i relevant arbetsrättslagstiftning. Efter en kvart hördes de av och konstaterade att området var genomreglerat av politik och byråkrati.

Själv gjorde jag samma erfarenhet i våras då jag for runt med en skoputsarlåda bland sociala hjälpprojekt för tiggare och hemlösa. Min tanke var att de skulle nappa på förslaget att köpa in och hyra ut skoputsarlådor till tiggarna. I Stockholm finns nämligen inga skoputsare, vilket är ovanligt i en storstad. I Paris, New Delhi, New York och Berlin finns skoputsare som gör ett hederligt jobb och tjänar pengar och får respekt. Icke så här och i andra svenska städer förmodar jag.

Jag besökte Stadsmissionen, Filadelfiakyrkan och kommunens enhet för hemlösa. Bra idé men hur ska man göra med skatt och avgifter för tiggarnas inkomster sa de. Stadsmissionens direktor Maria Markovits hade samma invändningar när jag träffade henne vid en konferens om projektet Crossroads som riktar sig mot tiggare och hemlösa, se Samtiden.

Så försvinner goda idéer som i vilket land som helst hade lett till att kapabla tiggare hade kunnat försörjt sig själva. Vi som är ett så praktiskt folk, kan vi inte bara låta folk försörja sig?

En tanke på “Praktiska lösningar men politiskt omöjliga”

  1. Nej, svenskarna är inte politiska. Därför har de blivit lätta offer för ett gäng resursstarka skurkar. Som lever, andas, sover och äter politik och ränker och manipulationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s