Blockera tiggarna – Reclaim the Streets

reclaim-the-streets_DLF214240

OBS: Detta är ett icke-våldsinriktat förslag som bygger på passivt motstånd och medborgerligt civilkurage. Inget annat. Dessutom är det mitt eget initiativ som varken har med Avpixlat eller SD att göra. Jag tar ansvar för denna, för vissa säkert kontroversiella och obehagliga men enligt mig nödvändiga, text.

Kommenterer länk från Avpixlat och Salle

English version

Dagens Nyheter 29/12/2015

image

– – –

Om du verkligen vill ha bort tiggarna och inte fått medhåll från myndigheter och din omgivning måste du handla själv. Helst tillsammans med några likasinnade men annars ensam.

Vad jag föreslår är vare sig anpassat till Karl-Bertil Jonssons tjuvaktiga generositet eller den politiska korrekta julprogagandan med Gina Darawi, tvärtom. Det är jobbigt för dig och höjer inte julstämningen särskilt mycket.

Så här gör du:
Du ställer dig framför de tiggare som du retar dig på och vill ha bort. Stå bredvid eller framför deras pappmugg och skylt, inte på deras saker alltså. Det kan de annars använda mot dig. De vet exakt vilka rättigheter de har rör varken dem eller deras saker.

Stå någon decimeter från dem så att de blockeras men inte närmare. Rör de dig har du vunnit och kan anklaga dem för ofredande, vilket är en tjafsig metod de använder men var beredd med att ringa 112 om de skulle jävlas för mycket och putta på dina ben.

Du blockerar helt enkelt deras verksamhet med din kropp tills de flyttar på sig. Då följer du efter. Om de packar ihop har du vunnit.

Jag testade denna besvärliga men effektiva metod på gågatan Drottninggatan i Stockholm och vid Brommaplan. Stod bara där tills de muttrade och flyttade på sig. De ringde inte till sin organisations hejdukar och gör de det har du vunnit för då begår de brott om de föser bort dig genom att de ofredar dig med att beröra dig.

Du har rätt att stå var du vill och tydligen har tiggare rätt att sitta var de vill så länge de är på offentlig plats. Om de sitter inne i tunnelbaneuppgångar kan du ringa SL och klaga, samma sak i köpcentrum. Eller bara ställ dig framför dem tills de tröttnar och går ut.

Om du som läser detta gör detta, berätta hur det gick. Skriv i kommentarsfältet. Om ni är flera är det lättare, så om du som läser detta ser någon blockera tiggare kan du väl gå fram och ställa dig där med.

Om någon frågar vad för slags kampanj detta är så säg ni kallar den ”Ta tillbaka gatan”, Reclaim the Street på engelska. De gator och torg, affärsentréer och platser som idag belägras av tiggare är dina. Du har rätt att vara där och att stå var du vill. Visa det genom att ta tillbaka det offentliga rummet, vänligt men bestämt.

Vill ni beställa färdiga knappar så finns de här från Tyskland eller gör en egen på svenska här .

Lycka till.

Jan Sjunnesson

Annons

49 reaktioner till “Blockera tiggarna – Reclaim the Streets”

 1. Hej Jan!
  Självklar har du rätt i det du skriver. De som kritiserar Dig får vi acceptera. Tiggeriet är en ond cirkel och borde förbjudas med fängelsestraff- isolering. De som inte förstår att tiggeriets offer är de som sitter och tigger saknar både förstånd och empati.
  Med vänlig hälsning
  dr Jackson http://www.drjacksonsbarnefond.com

 2. Skulle ALDRIG ge en sekin till en inrest tiggare. Som dessutom tillåts bryta ostraffat mot mängder med olika lagar. Vad tror NI händer om jag skiter någonstans, slänger en massa skräp i närheten, bosätter mig på annans mark? Då kommer polisen direkt och det blir någon form av lagföring.
  Men med zigenare (de flesta) så viker sig hela samhället och UPPFINNER (t ex påståendet om besittningsrätt, vilket bara är aktuellt mellan hyresvärd och betalande hyresgäst vid tvist) lagar för att slippa upprätthålla av riksdagen beslutade lagar.

 3. Allvarligt Sjunne!!
  Det här är tammefan det dummaste jag sett på länge.

  Jag förstår inte, hur du, som är en intelligent man,har lyckats bygga upp ett sånt hat mot de människor som har det allra sämst i vårt ” nya ” Europa.Jag vet ju att du är en berest man, som sett fattigdom/tiggare på nära håll förr.Och det är väldigt enkelt. man väljer ju själv om man vill ge eller inte.

  Kram ändå Skotte

 4. Enda sättet att få bort tiggarna är ett samhälle som erbjuder alternativ. Jobb t.ex. Det som skrämmer mig är att pensionärer och sjuka snart sitter där och/eller blir tvungna att bosätta sig bland husvagnarna. Att det är det samhället vi sakta ska vänja in oss i. Det behövs ett nytt parti och en ny rörelse som talar för de som är längst ner på stegen.

  Det är avskyvärt att människor ska behöva leva på detta vis i en världsdel som lätt skulle kunna försörja den tredubbla befolkningen. Tills folk fattar vad det är som behövs så lägger jag min tia. Inte för att det löser några problem utan för att reta alla empati- och fantasilösa djävlar som inte kommer på något annat än att just djävlas med folk som redan ligger på botten.

 5. Bra initiativ Jan! Eftersom folk fortsätter att envisas med att ge pengar är det här ett av väldigt få sätt att få bort tiggarna, åtminstone till ett efterlängtat tiggeriförbud kommer. Vilket jag är övertygad kommer, förr eller senare. Ska prova denna metod och jag kommer inte flytta på mig för vare sig rumänsk boss eller PK-svensson. Varsågod och försök.

 6. Jan, jag har ett förslag: istället för att slösa din och andras tid på detta löjliga förslag, varför inte använda den energin till att hjälpa en hemlös? Det du får tillbaka måste kännas mycket mer tillfredsställande än att djävlas med någon som förnedrar sig till tiggeri, eller vad säger du?

 7. Det är ynkligt av politikerna att inte kunna införa tiggeriförbud. Varför skall vi stå ut med att behöva känna skuld vart än vi går i vår vardag. Med vilken moralisk rätt sitter tiggare och begär att vi skall försörja dem?
  Länder i EU med tiggeriförbud är Danmark, Norge (vissa kommuner), Grekland, Rumänien(!!!), Storbritannien, Ungern, Nederländerna (vissa kommuner), Schweiz (vissa kommuner), Österrike (vissa kommuner), Spanien (vissa kommuner) (källa Wikipedia mm).
  De flesta som kommenterar här hjälper inte direkt politikerna till detta tydligen svåra beslut.
  Rumänien har fått EU-pengar för att hjälpa sina medborgare. Sverige betalar som bekant stora pengar till EU. Ni som vill ge mer pengar än detta, ge till välgörenhetsorganisationer så kan alla ”jättesnälla” ge som mycket de vill. Är det inte det bättre? Så får vi tillbaka ett offentligt rum som inte ser ut som om svenskarna misskött sitt land så det är ruinerat. Det är det inte riktigt ännu.

  1. Varför känner du skuld? Du har ingen skyldighet att skänka så mycket some ett nickel om du inte vill. Jag har heller aldrig träffat på någon tiggare som påstått det heller. Och om vi ska förbjuda tiggeri…. VILKET tiggeri ska vi förbjuda? Bara romerna? Svenska hemlösa? Rödakorset och liknande som ibland står med sina bössor? Barn som säljer majblommor?.

 8. Många här som anser att svenska och EU lagar inte ska gälla tiggande romer. Varför gäller inte tremånaders regler för dom? Inte får dom böter när det pissas och skits lite varstans. Byggs olovligt på privata marker, tycker ni verkligen att vi ska ha det så i Sverige? Okey ta då hem dom till er. TACK!

  1. Å andra sidan ställer du dig väl inte framför alla EU-medborgare som besöker vårt land och tokglor? Eller?

 9. En bra metod och med lite tålamod så känner dom sig inte välkomna någonstans. Kanske dom då inser deras uppdragsgivare. också behöver göra sig förtjänta av pengarna. Stå på dig Jan.

 10. Ja, Sjunger, jag håller helt och fullt med Ingrid. Vad har hänt med den socialt medvetna och empatiska kille som jag var så kär i på gymnasiet? Du verkar helt ha missat det som du stod upp för på den tiden – allas lika värde och rätt att finnas. Om du stod för samma sak då som nu har du nog lurat många människor i dina dagar. Hoppas att du tänker till och funderar över vad det är du egentligen säger.

  1. Saken är nog den att det är lätt att gå vilse när man är nationalist. När man ser sitt folk så unisont tro men missledas av 7-klöverpolitikerna kan man lätt hamna på villospår i ren frustration. Den sympatiske byter inriktning och vänder då sin ilska mot problemet istället för orsakerna till detsamma. Man trampar helt enkelt på den som man tror orsakar ens egna lidelse i ren desperation.
   Jag blir själv frustrerad när jag ser hur Europeér luras av politikerna och media att tro att flyktingmottagande är ENDA lösningen, för dem som tar sig levande hit d.v.s. För vi öppnar bara våra hjärtan för just dem. Vi öppnar absolut inte flygtrafiken eller lagliga färjor över haven. Bara genom kriminella flyktingsmugglares välfyllda plånböcker. Sinnesjukt, och inga vänstermänniskor protesterar mot denna inhumana politik.
   Bara mot SD:s existens… sorgligt.

 11. Kära Sjunne, vad har hänt med dig egentligen? Jag minns dig som en intelligent och varm människa när du gick på gymnasiet här på Skrapan i Uppsala. Oavsett vad man tror, tycker eller rent av vet om tiggarna så känns du väldigt långt ifrån den du var en gång, kan inte tro att det är samma Sjunne som gör så mot andra människor. Varför är det viktigt för dig?

  1. Hej Ingrid. Jag är samma person. Mer faktadriven men med stort hjärta. Denna metod är inte för att trakassera svaga utan för att deras herrar, de rumänska/bulgariska människohandlarna, ska dra sig härifrån. Idag hyr de ut gathörnen. Gangsters.

 12. Janne, tänk på att du ett flertal gånger själv har tiggt pengar det senaste året. Det är kanske något du inte ska göra när du uppmanar till sådana här saker.

 13. Vem är du? Som inte anser en människa i nöd få sträcka ur son hand i nöd? Om det hade varit du som satt där, hade du velat bli behandlad på det sättet?
  Detta handlar ju inre om att ”du har rätt att stå var du vill”. Du kan ju lika gärna stå 2 meter åt höger så kan tiggarna få sitta där dem sitter. Dem är människor precis som du! Visa lite respekt!

 14. Jag såg en man som gjorde detta mot en tiggare. Jag gick fram till mannen som blockerade tiggaren och sade:- Flytta dig – annars flyttar jag på dig. Han flyttade på sig frivilligt. Jag ser fram emot att få säga samma sak till Jan om jag ser honom göra något sådant:)

 15. Vilken vidrig människa du verkar vara. Det här är verkligen bland det värsta jag läst. Du verkar inte ha någon som helst empati i din kropp. Och – som att Rumänien skulle ta ansvar bara för att du uppmanar och får några personer att flytta sig? Det ENDA du gör är att få dem att känna sig ÄNNU mer oönskade. Äckligt!!!!!!!!!

 16. Men Sjunnesson….tror du har alldeles för mycket fritid! Detta är ju ett så barnsligt tilltag att jag blir full i skratt över hur en vuxen karl ens kan få för sig något dylikt. Göt nåt vettigt av din tid typ umgås med vänner och familj.

 17. Hur är man funtad när man uppmanar människor att hindra en tiggande människa att inte få sträcka ut en hand och be om något?
  Låter som du – Jan fått livet serverat med en silversked och aldrig behövt be andra om hjälp…

  1. Dessa sk tiggare är hitresta av sina ofta kriminella landsmän som utnyttjar dem och vår undfallenhet. Vi hjälper dem bäst på plats vilket Rumäniens ambassaör sagt länge.

   1. Vari ligger det kriminella? Det är inte kriminellt att bli hitrest av en person (oavsett personens övriga brottskatalog) lika lite som det är kriminellt att skjutsa någon hit.

    Avpixlats expertis briljera på nytt.

   2. Exakt, nu slog du huvudet på spiken.
    NU, pratar du om hjälp – till skillnad från din uppmaning att ”Reclaim the streets” genom att HINDRA tiggare – ser och förstår du skillnaden i det hela? Du hjälper ingen genom att förhindra tiggeri – du hjälper otroligt många genom att t.ex. donera pengar till hjälp-organisationer.
    Det är som att jämföra ”stjälpa” och ”hjälpa”.
    Gör om – och gör rätt.

   3. Visst, hjälpa folk på plats är även det bra. Men du eller ditt parti visar ju inte att ni vill göra det heller?

   4. Hur vet du att det är kriminella gäng som ligger bakom? Det måste i så fall vara den minst lönsamma kriminalitet man kan ägna sig åt. Om jag vore gangsterledare för dem så skulle jag ju snarare tvinga de kvinnliga av dem till bra mycket mer lukrativt gatuarbete än att sitta i iskylan och regnet för 100kr/dag. Tycker det visar på att de snarare är moraliska och hederligare människor som desperat försöker överleva då deras hemland skiter fullständigt i dem.

 18. Jag prövade och kan med gott samvete säga att det funka! Även om det kostade mig några spottloskor från hej-hejaren på mina byxor.

 19. Jag gillar definitivt tanken på att reclaima, men…..den här metoden faller för mig av samma anledning som för Nico. Det är Rumänien och de kriminella ligorna jag vill åt.

 20. Jag prövade denna metod härnere i G-berg centrum. Det gick en minut, sen ”förlorade” jag pga kände mig idiotisk o omänsklig, kändes som jag plötsligt ”såg” tiggarkvinnan på ett annat sätt, hennes trötta, vänliga ögon o frågande blick. Snömodden hade gjort hennes pappskiva helt mjuk, slutade med att jag gick o hämtade bil-filten åt henne 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s