#sjunnegate

11001765_10203852055569414_3017152832163036773_n

När jag berättade öppet i DN 14/2   om hur den SD-ägda webbtidningen Samtiden egentligen sköts trodde jag att ledningen för tidningen, Sverigedemokraternas partiledning och styrelsen för dotterbolaget Samtid och Framtid AB, skulle agera.

Men inget verkar  ha förändrats. Erik Almqvist styr fortfarande det redaktionella arbetet och den ansvarige utgivaren, dvs. undertecknad, har än mindre insyn i vad som publiceras.  Jag ingår inte i den redaktionella nätkommunikationen och har inte tillgång till webbpubliceringsverktyg nu heller.

Givetvis är det förståeligt att jag, som nu ställt till denna röra inför öppen ridå och dessutom i  politiskt korrekta Dagens Nyheter, som såväl på ledarplats som i nyheter baktalat och kritiserat SD, nu förs åt sidan. Men inget tyder på att den tilltänkte efterträdaren som ansvarig utgivare, den politiske redaktören Markus Jonsson, kommer få de befogenheter och verktyg som hans ansvar erfordrar. Noterar för övrigt att Jonsson redan nu gjorts till ansvarig utgivare på Samtiden.nu redan förra helgen, trots att hans ansökan ännu inte beviljats. Nåväl.

Min närmaste chef Martin Kinnunen har erbjudits att träffa mina fackliga företrädare från Journalistförbundet för att diskutera mina arbetsuppgifter, men inte visat något större intresse att lösa skyndsamt konflikten eftersom han skjutit upp mötestider. Inget tyder på att hans beslut angående redaktionsarbetet kommer att ändras, dvs. Erik Almqvist ska vara kvar och i realiteten styra tidningen. Vad jag ska syssla med är oklart eftersom jag nu är arbetsbefriad.

Erik Almqvists roll har varit uppenbar för alla inblandade från början. När DN släppte nyheten förra helgen skrev riksdagsledamoten Kent Ekeroth , ” Dagens icke-nyhet: Erik Almqvist är involverad i Samtiden *gäsp*” på Twitter .

Givetvis har detta varit känt eftersom Almqvist fick 3, 4 miljoner för att starta upp en webbtidning vid den s.k. järnrörsskandalen hösten 2012 (där Ekeroth filmade en arg och berusad Almqvist). Men förutom notoriska läsare av nätforumet Flashback har detta inte varit uppenbart för allmänheten förrän DN intervjuade mig.

För SDs ledning har dock Erik Almqvists ledarskap varit känt alltsedan jag intervjuades i december 2013 i Martin Kinnunen tillsammans med Mattias Karlsson. Några månader senare fick jag via Erik Almqvist kontakt med Karlssons flickvän Louise Thorn, som skulle skriva kulturhistoriska krönikor.

För att det inte ska råda några tvivel om Erik Almqvists ledning av Samtiden citerar jag ett mail från honom till Martin Kinnunen, Paula Bieler och mig från 6/10, 2014. Almqvist skrev:

”Utöver det har jag tolkat det som min roll att ta ett övergripande ansvar för att det redaktionella arbetet har rätt ramverk och verktyg för att fungera, samt att redaktionen verkar utifrån ägarens önskan om profilering och kvalitetskrav”

Paula Bieler, som förutom Martin Kinnunen ingår i styrelsen för Samtid och Framtid AB, bekräftade detta i DN 15/2    då hon sa att ”det tyvärr inte varit möjligt att låta Sjunnesson lägga sista handen vid texter och ta ansvaret för att publicera dem.”

Den som vill veta mer kan läsa DNs reportage från 14/2 om Almqvists roll.

Vad som har tillkommit runt Samtiden sedan DNs skriverier är att upplägget med min roll som ansvarig utgivare utan befogenheter vara olagligt. Tryckfrihetsexperten Nils Funcke skrev i Expressen 17/2  :

”Sjunnesson verkar efter vad som framkom i lördagens DN ha tillsatts för skens skull. En roll som tydligen till sist blev för påfrestande för honom. Om fjärrstyrningen från Ungern också inneburit att artiklar publicerats mot hans vilja torde ägaren till Samtid och Framtid AB, Martin Kinnunen, vara ett hårsmån från att bli föremål för JK:s tillsyn”.

En anmälan angående det bedrägliga uppdraget som ansvarig utgivare för Samtiden är nu inskickad till (SvD 18/2) Justitiekanslern huruvida brott mot Yttrandefrihetsgrundlagen föreligger. Om ett brott någon gång har skett angående Samtiden mot att ansvarig utgivare inte har ”befogenhet att utöva tillsyn över framställningens offentliggörande” (4 kap 3 §) är det sedan jag som ansvarig utgivare nyligen avfördes från alla kommunikations- och publiceringssystem.

Som om detta inte räckte har Erik Almqvist spridit förståelse för den ryske presidenten Putins geopolitik, inte bara via Samtiden, utan även på sin officiella Facebook-sida och på Twitter.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) skrev den 30/1 i Expressen  om hans ryssvänliga ställningstaganden:

”Partiets tidigare ekonomiskpolitiska talesperson Erik Almqvist, som för all del inte längre är medlem men knappast heller paria i partiets ögon, uppträder på microbloggen Twitter som kanske Putins mest ihärdiga svenska försvarare.

Även på EU- bloggen uppmärksammades Erik Almqvists ”putinism” på Twitter, något som Almqvist försökt radera men bloggaren Patrik Oksanen hann ta en skärmdump.

Att ha en osynlig redaktionschef i Ungern som under pseudonymen ”Johan Lindberg” leder arbetet på en svensk redaktion och som dessutom gärna lierar sig med Victor Orbans och Vladimir Putins idéer är otillständigt för ett svenskt riksdagsparti. Nästa redaktionsmöte, det första där alla anställda ska samlas från Malmö, Linköping och Stockholm, ska hållas i Budapest.

I ett politiskt skede när flera Allianspartier har lagt invandringspolitiska förslag i SDs riktning, opinionsmätningarna rusar i höjden och regeringen överväger att bekämpa islamistisk terrorism med de metoder som SD förgäves föreslagit i riksdagen, är inte detta debacle runt partiets webbtidning Samtiden och bolaget Samtid och Framtid, något som ledningen borde behöva ägna sig åt. Jag önskar själv att ansvariga agerat i tid så att jag slapp gå till DN för att vädra den smutsiga byken, men det fanns inget val efter ett halvårs uppmaningar till ledningen för Samtiden och SD.

Ute i landet hör medlemmar av sig till mig via sociala medier och telefon, de flesta förvånade, några förbannade på mig men också förstående. De klagar själva på maktmissbruk och toppstyrning i sina distrikt och från Stockholm. SD- Stockholms öppna gräl visar hur illa det kan se ut (DN 17/2  och Expressen 16/2 ).

Jag kan givetvis inte agera å missnöjda medlemmars vägnar, men mitt utspel har satt igång en rörelse av besvikna Sverigedemokrater. Det handlar inte om ideologi och politik, utan som i fallet med Samtiden, om organisation och ledarskap. SD växer snabbt och de nya f.d. Alliansväljarna som valde SD 2014 vill inte se ett nytt parti falla ihop som Ny Demokrati. De vill ha ordning och reda och f.d. socialdemokratiska väljare likaså.

Med ett skatteåtal (DN 10 /2  mot Samtid och Framtid AB på halsen, en åtalsanmälan om grundlagsbrott för att ha en bulvan som ansvarig utgivare och ett öppet gräl  om Samtiden, ger jag tillträdande partisekreterare Richard Jomshof och vikarierande partiledare Mattias Karlsson några råd:

 

 • Avför Erik Almqvist från alla redaktionella uppdrag och helst från Samtiden överhuvudtaget. Ersätt honom med en webbtekniker och ta hans sista 10 månader som SD redan har betalt honom för, i anspråk på riksdagskansliet. Han är duktig på ekonomi och IT.
 • Ge den ansvarige utgivaren full befogenhet.
 • Byt ut ledningen för Samtid och Framtid AB och se till att den nya ledningen träffar redaktionen regelbundet, upprättar en plan och tar ansvar.
 • Dra ned antal anställda och lokalisera dem till Stockholm
 •  Återuppta avtalet med TT för att få in nyhetsbevakning
 • Ordna en riktig prenumerationstjänst

 

 

 

Annons

4 reaktioner till “#sjunnegate”

 1. Instämmer i Johans kommentar. Gud så ni kryper för makten. Tänk om det är så att Ryssland och Putin är garanten för fred i nuvarande läge. Skulle tippa på det! Så oförskämt av Ryssland att lägga sin gräns så nära USA/Natos baser. Makten har 1 000 baser och Ryssland har två och det är på sin egen planhalva. Så vem är det som vill ha krig? Läs det här och lär er vad som gäller:

  https://parnassen.wordpress.com/2015/02/19/drapslag-mot-cias-strategi-turkiet-blir-transitland-for-all-rysk-gas-till-sodra-europa/

 2. Vad finns det för egenvärde i rysshat? Hela etablissemanget i sverige tycks ju vara så undergivna Washington att det knappt kan beskrivas? Samma etablissemang som har drivit massinvandringen av ideologiska skäl? Och som nu driver NATO medlemskap. Också det ovanför svenskarnas huvuden?

  Den här historien verkar väldigt märklig. Personkonflikter? Eller en konlikt mellan olika bakgrunder, SD har ju mer traditioner av att jobba ideellt medan Sjunneson som kommer ifrån vänstern är van vid en mer välfinansierad verksamhet? Om det är så finns det inget rätt eller fel, att SDs gamla mentaliteter lever kvar kanske inte är konstigt men kanske känns orättvist nu när de är stadda på kassa.

  Hursomhelst tråkigt. Jag tycker Sjunneson har gjort mycket bra och har haft mycket initiativkraft och drivit sin egen grej vid sidan av den sverigevänliga rörelsen. Men för mig som betraktare känns hela den här historien väldigt konstig. De här utspelen mot Ryssland, tja, känns som etablissemangskryperi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s