Indien tur och retur sedan 1984

Foto: Anuwar Hazarika
NTB

Söndag 1 juni 2024 avslutas världens största val – det i Indien. Antagligen vinner BJP stort.  Men jag tänkte inte skriva om valet utan mest länka till några av de texter och poster jag gjort sedan min första resa.

Jag  och en vän reste landvägen 1984 över Grekland, Turkiet, Iran och Pakistan. Premiärministern Indira Gandhi knivhöggs av sina  livvakter, som var sikher,  några veckor innan vi skulle dit och alla rådde oss att avvakta med att resa in i slaktandet av sikher som då pågick överallt.

Vi flög in till Bombay i november, tog en båt till turiststranden Goa där vi stannade några veckor och sedan med buss till Kovalam beach i Kerala.

Kovalam beach, Kerala, 1984

1 januari 1985 tog jag ett direkttåg till huvudstaden New Delhi, 56 timmar på en järnbrits och sedan med en billig sk bucket shop enkelbiljett med ryska Aeroflot hemåt över Moskva.

1987-88 reste jag några månader med två journalister och fotograf i norra Indien, Delhi, Varanasi, Patna, Calcutta. Här är våra reportage som vi sålde eller gav bort:

Bibliotek, studentliv, floden Ganges, barnarbete, fackförbund

Ekologiskt och socialt toalettprojekt 

Nedsmutsningen av den heliga floden Ganges 

1999 reste jag med runt min tioåriga dotter men skrev inget. Vi bodde på ett buddhistiskt hotell och träffade en mycket vänlig munk.

2008 skrev jag om hederskultur

2009 planerade jag forskarstudier om indisk lärarutbildning

2010 arbetade jag på en liberal tankesmedja i New Delhi, Center for Civil Society  med att leda en kampanj för skolpeng, skriva om lagförslag, debattera, och leda paneldebatter.  Jag intervjuade min chef Parth Shah och deltog i demonstration mot korruption.

Jag kan berätta mycket mer men detta får räcka. Den 10 juni ska jag resa ned igen för att träffa min dotter Tara, nu 14 år och bo i dessa kvarter.

Här är samtliga bloggposter om Indien, högt och lågt, personligt och politiskt.

En tanke på “Indien tur och retur sedan 1984”

Lämna en kommentar