Hat och hot stoppar inte tryck- och yttrandefriheten

Refuserat inlägg till SVT Opinion (kommenterat i Avpixlat):
”Äntligen försvarar Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN tryck- och yttrandefriheten, se SVT Opinion den 1 dec.

Gellert Tamas inställda framträdande på Akademibokhandeln i veckan  är ett tydligt exempel på att hatare inskränker författares rätt att tala om sina böcker och att hålla föredrag.

Själv blev jag och författaren Karl Olov Arnstberg nekade att tala av Göteborgs Stadsbibliotek av samma skäl, dvs att säkerheten inte kunde garanteras. JO ogillade tilltaget men då var det för sent.

Den föreläsningsförening jag leder i Stockholm, Fri Folkbildning, har liknande erfarenheter. Vi har blivit avbokade från Maria och Östermalms Föreningsråd samt Alviks Medborgarhus efter det att aktivister och en reporter vid SVT Stockholm ringt ned lokaluthyrarna som anklagades för att stödja rasism och andra otrevligheter.

Dessa tre lokalarrangörer ingår i Stockholms stads fritidsförvaltning, men staden kunde inget göra åt inskränkningarna. Under våren 2016 fick vi ha ett möte utomhus i Rålambshovsparken eftersom ingen lokal gick att uppbringa. Allra minst en sal i ett kommunägt bibliotek eller Kulturhuset.

I höst har vi inte kunnat hyra annat än en källare under en restaurang till den internationella konferensen Dangerous Words 250 ägnad att hylla den svenska tryckfrihetsförordningens 250-årsjublileum och analysera dagens villkor för att tala och skriva fritt. Talare kom från Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA, bl a Douglas Murray, Daniel Pipes, Hamed Abdel Samad.

Som undertecknarna Larsmo, Ardelius och Nordling skriver på SVT Opinion har hatare minskat utrymmet för fri debatt och åsiktsbildning:

‘Det är uppenbart vad syftet med dessa hot är: att tysta röster och hindra åsikter att framföras med hot om våld. Vi har sett vad detta leder till i olika länder där självcensuren ligger som ett lock över en fri samhällsdebatt.’

Jag instämmer helhjärtat i dessa ord och förstår att de hädanefter kommer försvara min och andras rätt att anordna föredrag och författarpresentationer.

Idag den 2 december fyller vår tryckfrihetsförordning 250 år och vad kan vara lämpligare än att författare och journalister försvarar tryck- och yttrandefriheten just denna dag. Tack för stödet.

Jan Sjunnesson, författare och ordförande i Fri Folkbildning”

4 reaktioner till “Hat och hot stoppar inte tryck- och yttrandefriheten”

  1. Jag Elise ( Elisabeth ) Dorrit Einarsdotter og Wallenius Slotteborn , är absolut till 100 % för tryckfrihet och yttrandefrihet .( anser :bör beaktas/ta ad notam av samtliga nät / sociala medier.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s