Jag utmanar vänstern till offentlig debatt

Jag framför en hatande folkhop. Foto: Roger Sahlström
Jag framför en hatande folkhop. Foto: Roger Sahlström

22 maj 2016  deltog jag  på Raoul Wallenbergs plats vid Nybroplan i Stockholm i Folkets Demonstration, ett demokratiskt och folkligt arrangemang jag tidigare talat för och försvarar. Som ni ser på bilden försökte jag tala med de ursinniga motdemonstranterna, bland dem Irene Matkowitz (som jag intervjuade veckan innan, se GW), Dror Feiler, Tess Asplund, Loan Sundman och vänsteraktivisten Ola Hakefelt från Linje 17.

Hakefelt gav sig in i en lång diskussion om min rapport i Avpixlat från Folkets Demonstration den 30 januari och anklagade mig för att sprida lögner om de polska kvinnor blivit attackerade av våldsvänstern när de gick från den förra demonstrationen. Jag hade uppgifterna direkt från en av dem och vidhöll min version där på torget igår framför skränande motdemonstranter som hötte mot mig. Han undrade varför jag inte ringt honom för att höra hans version den 30 januari, något som man visst kan begära av en journalist, men det var knappast läge att diskutera detta där och då.

Jag fortsatte att gå runt på den motsatta sidan där jag snart omringades av arga vänsteraktivister som ville få mig ur balans och skrämma mig, vilket inte lyckades särskilt bra. Polisen skyddade mig mot dem men stämningen var hotfull och hatisk. De provocerade men fick ingen reaktion att slå till mot.

De påstod att jag styrde över fotbollshuliganer och att jag är Förintelseförnekare (se min kommentar), vilket är nonsens naturligtvis. Till sist gav jag upp och gick tillbaka till inspärrningen dit de få som vågat sig in kunde lyssna till talen om demokrati, välfärd och trygghet. Inget nazistiskt stormtruppmöte precis.

Andra som vågade sig ut bland vänsterfolket var talarna Annelie Sjöberg och Nina Drakfors,  samt en okänd ”trollhjägare”. Fotografen Roger Sahlström och Lennart Matikainen summerade sina intryck efteråt. Deras funderingar om den odemokratiska våldsvänsterns hat  ligger inte långt ifrån vad Joakim Lamotte fick utstå efter att som journalist bevakat Folkets Demonstration i Göteborg tidigare i år.

De mest populära slagorden ”No Pasaran!” och ”Antifascista!” som vänstern skrek till oss igår kommer från den tid i Spanien då en våldsam högermilis ledd av blivande diktatorn Franco slog ned den fria anarko-syndikalistiska republiken i Spanien 1936, mer bestämt ropat av kvinnolegenden Dolores  ”La Pasionara” Ibárruri vid slaget om Madrid samma år. Då existerade en äkta förtvivlad kamp mellan vänster och höger, mellan till största delen demokrater  (Stalintrogna undantagna, läs Enzenberger och Orwell) och fascister, men igår i Stockholms innerstad fanns mest revolutionsromantiker och vanliga men besvikna regeringskritiska medborgare. Våldsverkare fanns nog beredda på båda sidor men inget skedde, vilket inte berodde på att våldsvänstern inte försökte.

Vi som stod där innanför staketen kallades för alla slags öknamn och måste försvaras av över 100 poliser mot vänsterns hot om våld, är inga Francosoldater, inga fascister eller rasister.  Att tro att situationen vid slaget om Madrid 1936  och vår lilla demo i Stockholm 2016 handlar om samma kamp är att vara en trotsig barnunge, en medelklassradikal vänster av det slag som Lenin föraktade.  Tess, Dror,  Mathias – ni kan bättre än så.

Ni kan skriva (läs om Wågs avund), spela musik (jo, jag har tom filmat Lokomotiv Konkret med Dror 1982) och tänka, men beter er i detta fall som omogna våldsromantiker som i värsta fall drar till sig äkta våldsverkare från båda hållen som gillar att slåss.

Hur ställer ni er till ett ärligt samtal framför publik? Vi delar på talartiden och samtalar med varann, vilket betyder att man ställer frågor och lyssnar på svaren.  Jag är redo anytime, på Medis om ni så vill.   Jag och en från Folkets Demonstration, Mathias Wåg och en till, Tess kanske ?

Inga poliser, bara en högtalare och en mick. Tillstånd och egna funktionärer från vardera håll.

Fixar ni det? Ni vet var ni kan nå mig.

Fridens.

 

14 reaktioner till “Jag utmanar vänstern till offentlig debatt”

 1. Chang Frick berättar på http://nyheteridag.se/har-ar-mathias-wags-tips-till-avpixlat-om-hur-man-gor-en-serios-granskning/ att jag inspirerat Mathias Wåg på 1990-talet. Det stämmer. Jag höll ett par föredrag om den italienske autonome marxisten Toni Negri på Café 44, något som jag aldrig förnekat. Jag räknade mig som marxist fram till 2000 men lämnade både vänsterteorierna och Vänsterpartiet samma år.

  Här finns mer om vad jag läste och skrev om då:

  http://web.archive.org/web/20010503052030/http://www.bahnhof.se/~sjunne/

  http://sourze.se/2003/08/06/autonom-marxism-del-1__79296#.V0QMYZGLS00

  https://sjunne.com/texter/

  Intervju 2001 om varför jag lämnade Vänsterpartiet, där jag fortfarande hoppas på en ”förnyad vänster”.

  https://sjunne.com/2016/03/27/intervjuad-om-vansterpartiet-ar-2000/

 2. Bra att ”bonnafan” vill debattera frågan seriöst men den känns överspelad. Exakt vad som hände den där dagen verkar omöjligt att få reda på för oss som inte har förstahandserfarenheten.

  Det väsentliga i denna artikel är ju om vänsterns profilfigurer vill vara med och ta sitt demokratiska ansvar i en seriös och fredligt välordnad debatt. De borde de rimligen vilja om de, enligt ”bonnafans” beskrivning, är ute i fredligt ärende och är demokrater.

 3. Men Jan, nu är det ju så att inget av det som du skrev på Avpixlat skulle ha hänt innan attacken mot oss efter Folkets demonstration den 30 januari hade hänt. Att du ”hört av en polsk kvinna” att det skulle ha hänt förändrar inte faktum: Det har aldrig hänt. Vilken journalist sprider hörsägen byggd på uppgifter från en enda person som hade intresse av att smutskasta oss?

  Hela historien är totalt osammanhängande f.ö. Så här skrev du:

  ”En utländsk kvinna på väg bort från Norrmalmstorg överfölls av unga vänsterextremister. De spottade och slog på henne. Vänstern konfronterades då av en ung kvinna som skällde
  ut de unga männen och tvingade fram en ursäkt varpå de gick skärrat därifrån. Men då hade ett gäng ungdomar som var fientligt inställda till vänsterextremister sett hur de attackerat den utländska kvinnan och gav igen med knytnävarna.

  Samtidigt spottade de s.k. antirasisterna på några utländska demonstranter vilka gav igen. Aftonbladet intervjuade tre vänsterextremister som skyllde på att de blev attackerade för att de var antirasister, vilket inte var sant eftersom de hade börjat med att spotta på utlänningarna. I Aftonbladets intervju med vänsterextremisterna framkom inte denna förhistoria.”

  Ingenting av detta har alltså hänt i verkligheten.

  Menar du att samtidigt som de där personerna som var ”fientliga till vänsterextremister” gav sig på oss med knytnävarna så spottade vi och slog på några ANDRA personer som kom från demonstrationen? Och hur är din källkoll när du hävdar att vi är unga vänsterextrema män samtidigt som du länkat till intervjun med oss i Aftonbladet där hälften är män och hälften kvinnor och jag är yngst med mina 38 år medan resten är mellan 40-50 år gamla. Redan där syns det ju hur du ljuger.

  Nej Jan, så här är det: Du höll ditt tal på folkets demonstration i januari, där du hävdade att ”antirasisterna är dom verkliga rasisterna”.

  Sen när det blev pinsamt tydligt vilka våldsamma fascister ni demonstrerar tillsammans med så diktade du upp den här lilla historian så att den skulle passa din tes (det är därför det var så viktigt att påpeka att det hela tiden skulle ha varit utländska människor vi skulle ha attackerat) och för att försvara fascisterna som gav sig på oss.

  Du kastade all journalistisk heder överbord i din iver att ursäkta och försvara dessa polska fascister som rusade på oss och slog mig och en vän till marken med sina flaggpålar för att sedan försöka sparka sönder oss när vi låg ner. Som attackerade en kvinna på 1,60 i vårt sällskap med flaggpåle. Som bara dagar efteråt samlade ihop ett uppbåd på 14 personer som fyllde sina bilar med yxor, knivar, järnrör och andra tillhyggen i syfte att åka till ett asylboende i Nynäshamn och gå berserk där, oavsett hur det skulle påverka traumatiserade barn där som just flytt krigets helvete.

  DOM fascisterna tyckte du det var viktigt att ursäkta och försvara, Jan. Du måste känna sig stolt över dig själv. Verkligen.

  1. Jag ser ingen anledning att ompröva mina uppgifter 5 mån senare och några lögner sprider jag inte. De kvinnor som attackerades av er litar jag på. Vad som hände dagen därpå är irrelevant för min artikel.

   1. Okej men Jan, attacken mot oss skedde mitt på stora Hamngatan i centrala Stockholm. Det var på eftermiddagen vid ter, halv fyratiden. Det var FULLT med folk överallt, de flesta hade inget med er demonstration eller vår motdemonstration och göra. När de polska fascisterna angrep oss kom polisen till platsen väldigt snabbt (tack och lov). Du skriver att vi först överföll, spottade och slog en ung kvinna, och sedan spottade på på ”några utländska demonstranter”. Hur kommer det sig i så fall att de polska fascisterna greps på plats av polisen. Ingen av oss greps utan vi fick bara lämna vittnesmål. Det finns ingen polisanmälan om något överfall på någon ung kvinna från vår sida, eller för ofredande mot de demonstranter vi skulle ha spottat på. Det finns inga vittnesmål om att vi skulle ha slagit någon ung kvinna förutom den här polska kvinnan du pratar om, som tydligen berättat detta för dig men inte sagt ett ord till polisen. Detta trots att det måste ha funnits mängder av vittnen på Hamngatan eller tvärgatorna till Hamngatan om vi hade börjat slå någon ung kvinna där mitt på blanka eftermiddagen.

    Vad som hände var att vi kände igen flera militanta fascister och fotbollshuliganer som deltagit i ”Folkets Demonstration” och därför tänkte gå över till andra sidan Hamngatan från NK sett. När vi stod vid trafikljuset utanför NK kom de här tre männen mot oss med sina flaggpålar och flög på oss totalt oprovocerat och totalt urskillningslöst. Jag vet inte om ditt polska anonyma vittne är vän med dom eller något, men det är ganska märkligt att hon inte meddelade polisen att vi hade misshandlat en ung kvinna på öppen gata och ofredat andra människor, om vi nu skulle ha gjort det.

    Kul också att du inte ens kan hålla reda på dina egna lögner. I blogginlägget här ovan skriver du: ”Hakefelt gav sig in i en lång diskussion om min rapport i Avpixlat från Folkets Demonstration den 30 januari och anklagade mig för att sprida lögner om de polska kvinnor blivit attackerade av våldsvänstern när de gick från den förra demonstrationen. Jag hade uppgifterna direkt från en av dem och vidhöll min version där på torget igår framför skränande motdemonstranter som hötte mot mig.”

    I din svarskommentar till mig här ovan skriver du: ”Jag ser ingen anledning att ompröva mina uppgifter 5 mån senare och några lögner sprider jag inte. De kvinnor som attackerades av er litar jag på.”

    Jaha, så nu är det plötsligt flera kvinnor som är dina vittnen, medan det tidigare bara var en kvinna. Hur ska du ha det egentligen. ”Lögnaren bör ha gott minne” som det heter…

   2. Då undrar jag några saker:

    Varför sa du först att det var en person du fått uppgifter ifrån och sedan var det plötsligt två?
    Känner du dessa polskor?
    Vet du om de har någon koppling till de polska fascister som angrep oss? I så fall kan de ju knappast anses vara oberoende vittnen.

    Har du frågat dem varför de inte polisanmälde den påstådda misshandel som de hävdar att vi utförde mot dom mitt på öppen gata med mängder av vittnen närvarande? Det känns som att OM vi verkligen hade attackerat dem där, mitt i centrala Stockholm på lördag eftermiddag, så skulle de haft väldigt goda chanser att få oss fällda för detta brott med tanke på hur mycket vittnen som skulle ha sett händelsen i så fall. Men i själva verket finns inga andra vittnen än dessa kvinnor som du påstår dig ha pratat med, eftersom händelsen aldrig ägt rum.

  2. Haha typiskt er ”antirasister”, ni begår rasistiska attacker och sedan skyller ni ifrån er som att det är synd om er. Detta är inte första gången som ni beter er värre än vad nazisterna gjorde under 30-40 talet.

   Jag vet inte hur många gånger jag blivit mordhotad av såna som er för jag öppet röstar på SD bland annat, vet flera som blivit det. Ni är tydligen emot rasism men ger er på utlänningar.

   Ni är inget annat än en hög med skräp

 4. Tror tyvärr det kommer att bemötas med tystnad eftersom det inte skulle skapa kaos. Deras mål med allt de företar sej. Bra gjort Jan.

 5. Bra initiativ. Hoppas de antar utmaningen. Det skulle vara kul att vara med i en sådan debatt. Jag har skickat ungefär samma inbjudan till Daniel Pool, men det har varit underligt tyst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s