Poesi med poliser

Poesi med poliser

Aspuddens Bokhandel, söder om Stockholm den 4 mars, 2014. Lång kö utanför inför den danske poeten Yahya Hassans uppläsning. Aldrig har den lilla bokhandeln varit så fullsatt säger någon i kön. Bara för att han är förföljd svarar någon annan. Akademibokhandeln i innerstaden kunde inte garantera säkerheten så den trivsamma 40-talsförorten Aspudden fick bereda plats för det omstridda besöket från Köpenhamn.

När vi satt oss kommer den 19-årige stilige mörklockige poeten in tillsammans med ett par civilklädda poliser och en förläggare. Efter kortkort presentation läser Yahya upp fyra- fem dikter på entonig danska. Han slutar med några hårda ord om Allah och hans sändebud Muhammed. Vid signeringen efteråt av den svenska översättningen av hans diktsamling kallad Yahya Hassanfår vi gå ut ur den knökfyllda lokalen och vänta på vår tur att gå in igen. En bister civilpolis spanar in oss. Poesi och poliser går inte ihop. Till DN säger poeten att han inte ångrar något.

En tanke på “Poesi med poliser”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s