Kvinnor som kritiserar feminismen

Shailene Woodley

Sahilene Woodley är 22 år och Hollywoods senaste stjärnskott i filmerna ”The Descendants”, ”Divergents” och ”Förr eller senare exploderar jag” . I en intervju i Time i maj 2014 berättade hon att feminism inte är något hon uppskattar. Anledningen är att hon ser män och kvinnor som komplementära kön där var och en är bra på sitt vis.

-Det behövs balans. Att få fler kvinnor till toppen och där slåss mot männen kommer aldrig fungera, sa hon.

I stället för feminism uppskattar hon systerskap. Kvinnor borde baktala varandra mindre och istället stärka varandra men inte mot männen. I Hollywood har feminism länge varit populärt och helt rätt med starka företrädare som Beyoncé och Miley Cyrus, men allt fler vågar nyansera positionerna. Vissa kvinnliga skådespelare och sångerskor vill inte kalla sig feminister eller tvivlar som Katy Perry, Lady Gaga, Susan Sharandon, Kirsten Dunst och Carrie Underwood.

Å andra sidan finns en grupp manliga artister i USA som gärna kallar sig feminister som Ryan Gosling, John Legend, Joseph Gordon-Lewitt och Aston Kutcher. Här hemma är läget tvärtom där alla artister förväntas vara feminister. Bara Marcus Birro, Ulf Brunnberg och Paulo Roberto vägrar ställer upp. Och Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister 2006 – 2013.

WAF

Women Against Feminism

Unga kvinnor i postar skyltar under den provocerande rubriken ”Women against feminism” på Tumblr och Facebook. Under den provocerande rubriken berättar de varför de är emot feminism:

”Jag behöver inte feminism därför samhället inte objektiverar mig, feminister är de som säger så till mig! Ser jag förtryckt ut?”

”Jag behöver inte feminism för att jag respekterar inte bara ett kön”

”Jag behöver inte feminism för jag är inget offer”

”Män är inte grisar”

Facebookgruppen har 25 000 gilla markeringar och sitt ursprung i London. På Tumblr och i Facebook bemöts reaktioner från kritiska feminister som ogillar vad gruppen och medlemmarna står för. Ibland får de kvinnor som postat sina handtextade bilder så mycket feministiskt hat från vad de kallar ”femnazis” att de tvingats ta ned sina bilder. Eftersom de antifeministiska kvinnorna visar sina ansikten är de lätta att identifiera och trakassera där de bor eller studerar.

Amerikanska webbtidningen Huffington Post skrev välvilligt om än lite avvaktande om Women Against Feminism. Några av de protesterande kvinnorna är offer för en farlig feminism menar tidningen. Modetidningen Cosmopolititan var mer skeptisk och skrev att gruppen är deprimerande. Brittiska gratistidningen Metro menade att de är moderna stolta unga kvinnor som varken vill gå tillbaka till ett svunnet kvinnoideal eller behöver feminism. Kanske har de framtiden för sig, med eller utan feminism och antifeminism.

Men hela resonemanget om mansförtyck kan vara överspelat snart. Om tio år tar kvinnorna över i näringsliv och samhälle förutspår Arne Jernelöf, professor i miljöbiologi och författare till boken Amazonia . Genom att fler kvinnor studerar inom högre utbildning och tar bättre hand om sin hälsa kommer de successivt dominera över männen menar han. Över 50 år dominerar männen inom statusyrken som läkare, jurister, ekonomer, men under 40 år leder kvinnorna redan.

Redan idag tjänar amerikanskor i vissa storstäder mer i genomsnitt än män. Förmögenheter i Europa delas nästan lika mellan män och kvinnor. Kanske är utvecklingen ett resultat av en framgångsrik feminism som de unga arga antifeministerna inte uppskattar. Eller så är utvecklingen redan igång och mer feminism blir bara fel, och enligt Women Against Feminism, förtryckande.

Även i Sverige har internfeministisk kritik startat, se kvinnokämpen Helene Bergmans debattinlägg om Feministiskt Initiativ.

WAF 1

Se även min lista på kritik av feminism apropå programmet Efter Fittstim 2013 och intervju med mig i SVTs K-Special 28 nov 2014

2 reaktioner till “Kvinnor som kritiserar feminismen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s