Bizzaroplaneten Sverige

– Att komma tillbaka till Sverige är som att resa till planeten Bizarro, utbrast den konservativa debattören Roland Poirier Martinsson vid en paneldebatt om kulturpolitik i Kulturhuset härförleden.

– Jag bor ju i Texas och där är det ordning och reda, fortsatte han

Publiken fnissade och han raljerade en stund om hur vi låter 10-åriga skolbarn leka med fingerfärger medan hans egna barn hemma i USA reciterade Shakespeare och pluggade latin. Kulturhuspubliken förfasade sig åt den godmodige konservativa provokatören

Han pekade på den extrema plats som Sverige hade vad gäller värderingar som i sin tur påverkar utbildning, bildningsideal, samhälls- och människosyn. Faktiskt går det att vetenskapligt bevisa att Poirier Martinsson hade rätt vad gäller just svenskarnas värderingar.

Vartannat år undersöker forskningsgruppen World Values Survey Association vilka värderingar som styr medborgare i världens länder. Sverige har befunnits vara världens mest rationellt, sekulära och individualistiska land. Denna mätning visar tydligt var det bisarra landet placeras i diagrammet nedan, längst upp till höger på kartan där inget annat land finns. Bara de skandinaviska länderna är nåbara för svenskarna, men de är inte alls lika extrema som Sverige. Man kan likna landet vid planeten Pluto längst ut i vårt solsystem, ensamt, kallt och utan nära vänner omkring sig. Planeten Bizarro. Diagrammet kan sägas beteckna dels landet Sverige, dels dess ensamma invånare som inte behöver några andra för att överleva eller bli människor fullt ut. Vi är ju extremt individualistiska.

Bizarroplaneten Sverige

Diagrammet ska läsas på följande vis:

1) Traditionella värden på den högräta axeln betonar familjesammanhållning mellan barn, föräldrar och äldre släktingar, religion, lydnad och auktoritetstro. Man avvisar självmord, dödshjälp, skilsmässa och aborter. Dessa länders befolkning är nationalistiskt lagda och stolta över sina länders kultur. I andra änden finns motsatta sekulärt- rationella värderingar. Man bryr sig mindre om familjer, religion och auktoritet och accepterar skilsmässa, abort, svag nationalkänsla och så vidare.

2) På den lodräta axelns bortre ände finns länder med individualistiska (self- expressive) värderingar som tillåter individer att stå utanför gruppen, ofta familjen, grannskapet, församlingen och samhället. Gruppens överlevnad hotas inte av dessa fria individers handlingar medan dess överlevnad i den andra änden är viktigare än individens frihetsbehov. Svenskar är alltså världens mest självständiga individer enligt detta diagram, vilket dock inte innebär att de uttrycker några särskilt individuellt men enligt analysen föredrar svenskarna frihet från familj och traditioner. Svenskar är dock konforma i sin vilja att vara icke-konforma vilket resulterar i märklig konformism. Alla svenskar får säga vad de vill bara alla säger samma sak. Projekt som ”Att störa homogenitet” och skolbesök av så kallade ”normkritiker” är led i denna inverterade konformism som Marika Formgren noterade i SvD förra året

I det övre högra hörnet där Sverige finns i diagrammet betonas post-materialistiska värderingar, eftersom överlevnaden är säkrad. Det finns också en korresponderande tredje axel i diagrammet som visar att ju mer länder närmar sig Sverige desto rikare är de. Frånvaron av kollektivt religiöst och kulturellt tvång leder alltså till förbättrade levnadsvillkor. Det är en utmaning som Poirier Martinsson behöver fundera på om han vill göra om Sverige till att bli mindre extremt.

Ett annat sätt att betrakta Sveriges extrema värderingssystem är att se till dess politiska placering på en internationell höger – vänster skala. Uppfattningar bland såväl majoriteten av världens befolkningar som bland framgångsrika västerländska demokratier ses över axeln i Sverige som konservativa, kvinnoförnedrande, etniskt förtryckande eller religiöst irrationella. Om en svensk statsminister oavsett partifärg skulle resa till USA och hålla tal utifrån den mest representativa svenska opinionen och hans regering skulle han internationellt sett betraktas som tillhöra en vänsterfalang. Borgerliga politiker som Anna Kindberg Batra, Göran Hägglund och Jan Björklund hamnar direkt till vänster om såväl amerikanska demokrater som de flesta partier, inte bara i västvärlden.

Lyckligtvis vet inte de flesta svenskar om att de befinner sig på en annan bisarr planet. Men intryck från utlandsvistelser, globala medier och vår stora invandring kommer föra landet närmare Jorden. Det kan gå bra men svenskarna måste först inse var de befinner sig.

Se även https://sjunne.com/2014/05/31/normala-invandrare/
https://sjunne.com/2012/12/05/first-book-chapter-of-the-swedish-story-from-extreme-experiment-to-normal-nation/

https://sjunne.com/2013/07/20/presentation/

Annons

4 reaktioner till “Bizzaroplaneten Sverige”

  1. Om det nu är så att svenskarna är så individualistiska hur kommer det sig då att svenskarna är så starkt för en kollektiv finansiering av välfärdstjänster? Sverige har bland de högsta skattetrycken i världen för att finansiera dessa centralplanerade tjänster som i regel är undermåliga i ett internationellt perspektiv, men svenskarna är trots det stolta över sina kollektivistiska välfärdstjänster.

    Vidare, om svenskarna var individualistiskt lagda skulle liberala partier ha en framträdande roll i parlamentet, men det finns inga liberala partier representerade. Samtliga åtta riksdagspartier förespråkar en omfattande stat, högt skattetryck och kollektiva lösningar.

    Tyder på att svenskar är kollektivistiska, inte individualistiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s