Norrmän överger norska namn

Allt fler norska familjer väljer namn utan bokstäverna å, æ och ø uppger norska radion NRK. Anledningen tros vara internationalisering och en allmän tillbakagång för nordiska namn tror språkprofessor Gulbrand Alhaug. Han höll nyligen ett föredrag på en nordisk namnkonferens i Danmark och ser samma trend i hela Norden.

-Det är ju bara nordiska namn som har å, æ och ø, som Øystein och Åse. Då ser vi ju att det egentligen är de nordiska namnen som går tillbaka

Dubbla förnamn minskar också, som att döpa en pojke till Tom-Ole.

-Det beror nog på att barn idag får båda föräldrarnas efternamn och då blir det väl mycket med fyra namn, så föräldrarna stannar vid tre, säger professorn.

-Vi är starkt påverkade av utlandet. Linnea till exempel, som är ett populärt namn i Sverige, har nu blivit vanligt i Norge.

Barn med utomnordiska föräldrar eller som är internationellt orienterade kan välja namn som är gångbara över hela världen tror professor Alhaug.

Antal norska förnamn att välja på ökar också. På 1900-talet kunde så många som 15 procent i en årskull ha samma namn medan ett vanligt förnamn idag knappast bärs av fler än 2 procent.

Norska pojknamn i topp 2014

Filip/Fillip/Philip/Phillip
William
Lucas/Lukas
Mathias/Matias
Jakob/Jacob
Oskar/Oscar
Oliver
Alexander/Aleksander
Magnus
Isak/Isac/Isaac

Norska flicknamn i topp 2014

Emma
Sara/Sarah
Sofie/Sophie
Ingrid/Ingerid
Nora/Norah
Maja/Maia/Maya
Linnea/Linea
Thea/Tea
Sofia/Sophia
Emilie

Liksom i Norge innehåller inte de mest populära förnamnen de nordiska bokstäverna å, ä eller ö. Se Dagens Nyheters statistik för 2013.

En tanke på “Norrmän överger norska namn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s