Kurdisk minister varnar för civilisationskonflikter i Europa

kurd

Kurdistans utrikesminister Falah Mustafa Bakar, i Stockholm,  tors 15 /1, 2015

– Ni i Europa måste bry er om hotet från islamistiska terrorister. Jag tror att amerikanen Samuel Huntington hade rätt om kamp mellan fientliga civilisationer, ”clash of civilisations”. Det är vad vi ser nu hända i Europa och över hela världen.

Dessa uppmaningar kom från den kurdiska regionala regeringens utrikesminister Falah Mustafa Bakar när han talade vid ett möte arrangerat av vänsterns tankesmedja Arenagruppen i Stockholm på torsdagen (15/1).

Utanför lokalen stod tre polisbussar. Alla besökare måste föranmälas och kontrolleras. Hotet från islamister mot kurder är aktuellt även i Stockholm alltsedan grupperna drabbat nyligen samman på gator i Tyskland  och för hot mot kurder  i Sverige.

– ISIS terrorister kallas för jihadister i medierna, det är fel, fortsatte utrikesministern.

– Jihad betyder heligt krig men dessa barbarer är inte heliga. Medierna ska inte visa upp bilder på stiliga män som slåss för ISIS. Tvärtom. Gör som vi: ta bilder på fula skäggiga gubbar så inspireras inte fler att kriga för dessa extremister. 

Han fortsatte med att berätta om hur den kurdiska regionen i Irak befriades från Sadaam Husseins diktatur 2003 när USA invaderade. Men runt om Kurdistan finns islamistgrupper som ISIS och radikala muslimska länder som Iran och Saudiarabien. Islamistiska partier växer i grannländerna.

– I deras skolor indoktrineras barn till att hata andra folkgrupper och religioner. Sedan blir en del av dem extremister. I Kurdistan har vi demokrati även om den har sina brister.

– Det var svårt att ställa om från att vara en gerillarörelse, peshmergas, till att administrera ett land men vi försöker så gott vi kan.

 

Utrikesministern berättade vidare att terrorister från grupper som ISIS reser runt i Mellanöstern på svenska pass.

– Ni måste förstå vad som händer. Vara realister. Optimism är bra men också realism. När jag hörde talas om gruppen ”Fria Syriska Armén” som gjorde uppror i Syrien mot Assads diktatur trodde jag aldrig på dem. De var varken fria, syriska eller en armé. Sedan visade det sig att dessa upprorsmän kom från ISIS och Al-Qaidas al-Nusrafront. De strider mot oss med vapen de fått från USA.

Tidigare på torsdagsmorgonen träffade utrikesminister Falah Mustafa Bakar den svenska utrikesministern Margot Wallström, som nyligen utlovat humanitärt stöd och militär rådgivning och utbildning till de kurdiska trupperna (se Aftonbladet ), något som välkomnades av Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm  .

– Ert stöd är viktigt. Det är kallt nu i bergen och våra soldater behöver rockar, stövlar och hjälmar. Sjukvård behövs alltid för civila och sårade, sa utrikesministern som tackade de närvarande svenskarna för stödet.

Men han sa samtidigt att humanitär hjälp inte är tillräckligt och inte heller USA:s flygunderstöd i striderna mot ISIS.

– Kurdistan har en många mil lång gräns i söder tvärs genom Irak som bevakas av ISIS.

Ministern log sorgset och besvarade publikens frågor innan han hastade iväg till nästa möte för att finna mer stöd för kurdernas strid mot terrorgruppen ISIS. 

3 reaktioner till “Kurdisk minister varnar för civilisationskonflikter i Europa”

  1. Intressant att jämföra din summering Sjunnesson, av utrikesminister Falah Mustafa Bakar’s anförande med referatet som Arenagruppen publicerar på sin hemsida under rubriken ”FALAH MUSTAFA BAKIR OM TOLERANS OCH DIALOG”. Man kan knappt tro att det är samma möte som det refereras till.
    Det enda uttalande från sagda utrikesminister som ni båda tycks ha uppfattat likadant och återger, är det att man bör visa bilder på IS-krigare som fula smutsiga och skäggiga gubbar för att förhindra rekryteringen till IS.
    http://www.arenaide.se/2015/01/15/falah-mustafa-bakir-om-tolerans-och-dialog/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s