Utlänningar om svenskar

Hur är svenskarna? Vad för slags land är Sverige? Etnologiprofessor Åke Daun har länge samlat in vad invandrare och utlänningar anser om svenskarna. I boken En röd stuga på sjätte våningen (2005) finns några iakttagelser som han utvecklade några år senare. Där berättar han vad vi svenskar nog redan vet men värt att påminna oss om ibland.

enstuga

Ickesvenskar ser oss som lugna och tystlåtna. Vi strävar efter att minska kontakt med andra och föredrar likhet framför olikhet. Vid tillställningar bjuder svenskar in folk som passar ihop och kan komma överens snarare än de som kan tillföra något nytt, eventuellt något som inte passar in. Enligt Daun gör folk utomlands ofta tvärtom, de bjuder in folk på grund av deras olikheter.

Vi ses som ”snälla människor” och punktliga, men ospontana och som att ”hjärta fattas” oss. Inte varma men svala, bärare av en tung kultur, tröga, fega, blyga och egoistiska. Men också självkritiska. Invandrare uppskattar det svenska samhället men inte den svenska mentaliteten.

I arbetslivet finns otvungen sympati mellan svenskar och invandrare, men svenskarna vill ogärna bjuda hem sin arbetskamrater oavsett bakgrund. De vill helst vara för sig själva.

I uppsatsen av Åke Daun, ”Invandrares syn på svenskarna och tvärtom” i Vandringar med böcker nr 1(2008) finns mer att läsa om hur svenskarna uppfattas av andra folk.

2 reaktioner till “Utlänningar om svenskar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s