Tack Feministiskt Initiativ för romen Soraya Post

 

Betydelsen av att Feministiskt Initiativ i våras skickade romsk-svenske Soraya Post till Bryssel är inte så illa. Tvärtom kommer hon göra att romernas situation uppmärksammas eftersom hennes hjärtefråga inte är feminism utan romer. Som erfaren lobbyist (se 5/2014 Fokus) för romernas rättigheter vid Regeringskansliet i Stockholm och vid EU-Kommissionen i Bryssel har hon siktet inställt på att förbättra romernas situation i första hand.

Feministiskt Initiativ har antagit punkter angående romerna som garanterat kommer väcka uppmärksamhet i Bryssel. Det är bara bra.

De lösningar hennes parti föreslår för romer är:

att EU ska erkänna romernas historia genom att tillsätta en sanningskommission

att EU:s byrå för grundläggande rättigheter ska arbeta mer aktivt mot antiziganism

att EU ska inrätta två nya EU-kommissionärsposter, varav den ena ska arbeta med jämställdhet och den andra mot rasism

att EU ska införa tuffare sanktioner mot de EU-länder som bryter mot romernas mänskliga rättigheter inklusive uteslutning ur EU

I Sverige kommer Soraya Post och FI främst motarbeta den majoritet av drygt hälften av svenskarna som vill förbjuda tiggeriet. Hon litar inte på polisens egna rapporter eller de domar som fällts för människohandel och organiserat tiggeri bland romer utan vill att Sverige ska bestraffa Rumänien och Bulgarien för att romer far illa här. De rapporter om organiserat tiggeri som Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerat efter valet får hon svårt att bortförklara.

Eftersom FI vill ge asylsökande som fått avslag (s.k. papperslösa icke-EU medborgare) rätt att stanna kvar i landet trots beslut om avvisning och även låta dem söka socialbidrag kommer partiet även verka för att EU- medborgare med romskt ursprung får samma rättigheter. FI är mot all slags kontroll av tiggande EU- migranter och vill snarare att den svenska staten och medborgarna ska betala för deras uppehälle, antingen via skatten eller direkt i pappmuggen. Helst både och, annars är man utan empati och hjärtlös.

Romer utan svenskt medborgarskap ska ha samma rättigheter som svenskar. Ur FI:s partiprogram:

”Papperslösa och asylsökande ska ha samma rättigheter som medborgare eller människor med uppehållstillstånd”.

Under de fyra år som Soraya Post sitter i EU parlamentet 2014- 2018 kommer hon visa upp denna huvudlösa politik för resten av Europa och sedan försvinna. Med tanke på de framgångar UKIP, Front National och Dansk Folkeparti rönt kommer hennes förslag röstas ned. Istället kommer andra mer resoluta lösningar diskuteras i samråd med Bulgariens och Rumäniens EU-parlamentariker.

På så sätt kommer valet av Soraya Post göra nytta. Stor spektakulär uppmärksamhet på tiggeriproblemet men generera bättre lösningar än vad FI kommer med. Alla inser att EU har ett problem och gör de inte det kommer Soraya Post påminna dem. Då kan man tacka henne och gå över till vettigare idéer. Tack Feministiskt Initiativ.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s