Lärarstudenter lär sig att ursäkta ungdomsupploppen

lalander

Lärarprogrammet vid Stockholms universitet har länge spridit ursäkter om upplopp i kurslitteratur. I en obligatorisk delkurs finns en kursbok som tydligt tar parti för våldsverkare som de just nu i Husby. Åtskilliga tusentals lärarstudenter i Stockholm och vid andra lärosäten har läst boken och diskuterat den vid seminarier utan att någon reagerat.

I boken Ungdomsgrupper i teori och praktik (3.e upplagen 2012) tar professorerna Philip Lalander och Thomas Johansson upp våldsamma ungdomsgäng i förorter i Europa och Sverige. De beskriver ungdomar som kastar sten mot ambulanser, polis och brandkår:

”Vi vill se dessa typer av ’utbrott’ som en slags rörelse i den desperation som skapas av att leva i en marginaliserad position i ett senkapitalistiskt och individualiserat samhälle, alltså en form av det senmoderna samhällets konsekvenser”
(s. 135).

Detta kan naturligtvis skrivas och diskuteras men vad som saknas är en rad om att dessa sk ”utbrott” är kriminella handlingar utförda av ansvariga individer. Utan det tillägget bibringas lärarstudenter uppfattningen att brott inte ska beivras utan förstås och förklaras. Ingenstans i boken framgår att individer har ansvar för sina handlingar.

ove s

Ove Sernhede, professor i ungdomskultur vid Göteborgs universitet

Lalander och Johansson hänvisar efter detta stycke till ungdomskulturprofessor Ove Sernhede vid Göteborgs universitet som länge försvarat ungdomars kriminella beteende och alltid skyllt på samhället. Här finns hans forskning presenterade 1, 2 och i ett inslag om hiphop som protest Sveriges Radio 2012.

Att en professor kan fritt forska om ungdomliga kulturuttryck är alldeles i sin ordning. Men att hans teser ska stå okommenterade i böcker inom i lärarprogrammen i Sverige är inte försvarbart.

9 reaktioner till “Lärarstudenter lär sig att ursäkta ungdomsupploppen”

  1. I USA är det mycket värre (vi får hoppas att den svenska situationen inte degenerar ännu mer…) http://thefire.org/ listar många skräcksituationer och -föreskrifter inom college-världen, inklusive ett fall där man ville förvägra lärarstudenter utan tillräckligt politiskt korrekta åsikter deras examen. (Inte bara rätten att arbeta som lärare, vilket vore illa nog, men faktiskt den akademiska examen!)

  2. Det är ju inte så förvånande. Hur skulle ungdomarna själva kunnat bortförklara sitt beteenden som fullfjädrade sociologer om de inte fått lära sig rätt språkbruk i skolan?

  3. Ja vilken fantastiskt upptäckt. Kriminella personer har en låg taxerad inkomst, för det kan ju absolut inte bero på att kriminella väljer att inte redovisa sina inkomster?? Som om maffian skulle ha ont om pengar….

  4. Det du beskriver är chockerande Jan. För mig som inte är infödd svensk är det här en märklig företeelse. Vissa kriminellla handlingar ska ursäktas av sociala skäl, men de flesta kriminella har någon typ av social belastning eller riskfaktor. Alldeles särskilt sådana som pedofiler och mördare – kriminella ingen är benägen att ursäkta. Det här är orättfärdigt, destruktivt och uppenbart en del av den svenska offersynen. Den som har en offerroll kan aldrig vara förövare. I verkligheten är de flesta förövare antingen före detta offer eller offer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s