Sverige har bara vänstervridna deckare, eller åtminstone politiskt korrekta. men 2014 kom ett undantag: Jan Öhman Gustafssons trilogi om polisen Yngve Carlzon, en urgöteborgare liksom författaren.
Jag skrev en recension i Avpixlat 2016 som nu återpubliceras eftersom boken nu fått ett nytt förlag, lilla Rosa Alba som gav ut min självbiografi Ett förhastat liv. Dessutom har alla tre böcker genomgått en revidering som vässat det redan vassa tilltalet.
Köp den på Adlibris / Bokus. Mycket nöje!
”Om en svensk deckarförfattare ska tjäna pengar så ska vinkeln vara till vänster, antirasistisk och feministisk. Genom att skälla på kapitalismen tjänar Jan Guillou, Leif GW Persson, Liza Marklund, Sjövall-Wahlöö och Henning Mankell gott om pengar. Svenskarna gillar nämligen att bli tillsagda vad de ska tycka eftersom de betalar för propagandan, för de har inte sett några alternativa deckare.
Men det finns egenutgivna böcker som trotsar denna politiskt korrekta vänsterkommersialism (ett begrepp för hyckleriet som jag funnit på, se Samtiden). Författaren Jan Öhman Gustafsson har nämligen skrivit och själv givit ut tre läsvärda böcker om den klipske polisen Yngve Carlzon och hans kollegor på västkusten. De är alla fulla med språk och tankar om hur folk egentligen tänker om genuskorrekthet, felslagen invandring och sex, ja så som poliser kan tänkas tala i radiobilarna, på fikaraster och ute på uppdrag. Mustigt skulle några kalla det, fördomsfullt andra.
Själv har jag läst den första boken, Rekyl. Den börjar med ett polismord och fortsätter med ett par mord till innan upplösningen kommer efter 260 sidor. Handlingen är förlagd till Göteborg och Uddevalla och en liten småstad som kallas Mened. Där har en kommunchef drivit sin förvaltning till vansinne med tokiga projekt och trendidéer om hur kommunen ska marknadsföra sig, ända till Litauen.
Jargongen som frodas i kommunala korridorer skildras med stor ironi, liksom hur polisbyråkratin förväntas anpassa sig till alla politiskt korrekta påhitt. Boken skrevs innan Dan Eliasson blev polischef och är nu antagligen förbjuden i lunchrummen på landets polisstationer. Det är synd eftersom just poliser kommer kunna känna igen sig i Rekyl.
En annan intressant nivå i boken handlar om otrohet, sexuella prestationer och äktenskapstrassel. Men inte Martin Becks tjafsande utan om hur folk beter sig när de blivit fulla och kåta eller åker på konferens. Allt skildrat med glimt i ögat och känsla för vardaglig dialog, ofta på göteborgska.
Det finns två uppföljare till Rekyl som även de utgår från poliskommissarie Yngve Carlzon. Ta chansen att läsa något roligt, spännande och inte politiskt tillrättalagt. Böckerna finns inte i bokhandeln om du inte ber dem beställa hem den, men kan köpas från internetbokhandlar.
Rekommenderas Avpixlats fräna läsare.
Jan Sjunnesson”