Venusvetenskap del 2

Shocking Blue med Velvet från 1969.

Det nygamla forskningsområdet Venusvetenskap introducerades i ett tidigare inlägg. Här kommer fler bevis för denna bortglömda men rika tradition av dyrkan och åtrå, vetenskaplig bevisföring och inträngande evidensmetodik. Se även KTH, förstås.

Ta bara vår Carl Michael Bellman med sin Ulla Winblad, en nymf men också både ett forskningsobjekt och forskningssubjekt för denne venusvetare vid Gustaf III:s hof i slutet av 1700-talet. Bellman analyserar hennes danssteg med utsökt venusvetenskaplig precision:

Bildresultat för ulla winblad teckning

N:o 3 FREDMANS EPISTEL

Til en och hvar af systrarna, men enkannerligen til Ulla Winblad.

[Corno.] – – – Fader Berg i hornet stöter;
Si hur lilla Nymphen söter
Svingar sig i en Dans.
[Corno.] – – – Si hur fader Berg han gapar;
När som Jergen Puckel skrapar,
Stöter han en Cadance.
Hurra! si Ulla dansar;
Engageanter, flor och fransar,
Hvit Sultan och blomster-kransar,
Hvita ben! :||:
Si Ljus och Lampors sken.

För att påminna läsaren om distinktionen mellan den äldre mångtusenåriga Venusvetenskapen och den samtida tendensiösa Genusvetenskapen återpublicerar vi detta diagram

VV går upp och ned, in och ut, medan GV löper enbart i en riktning horisontellt i enahanda medioker terräng. En matematisk beskrivning gjordes av Serge Gainsbourg och Jane Birkin i sin analys av siffran 69, ett erotiskt nummer.

1968 fanns det konstnärliga Venusvetare vid Lunds Konsthall som förmådde att uttrycka denna balans mellan kvinnlig behåring och manlig fallos.

Bildresultat för lunds konsthall 1968

Luis Buñuels Begärets dunkla mål från 1977 är ett senmodernt uttryck för en Venusvetenskaplig hållning som skulle förbigås och förlöjligas under nästa decennium, det korrekta 1980-talet

https://mubi.com/sv/films/that-obscure-object-of-desire

Men vi svenskar hade redan ett decennium tidigare inmutat ett område, The Swedish Sin, som med Lena Nymans och Börje Ahlstedts nakna kroppar skulle göra det kalla landet i norr till en veritabel Venusvetenskaplig forskningsstation vid Polcirkeln. Vi var vackra och ärliga Venusforskare, en nation som låg på 4:e plats i OECD:s välståndsmätningar, en plats som skulle falla till nr 16 under den Genusvetenskapliga eran.

Samma år som den etablerade spanske filmskaparen Luis Buñuel lät kostymerade herrar sitta på tåg och pladdra om erotik så gjorde Sverige en sant Venusvetenskaplig dokumentär, Hon älskade en sommar. Intrigen lockade till sig tittare som tidigare sett James Bondfilmer, men nu tillfredsställdes i biosalongerna på Norra Klara Kyrkogata.

https://www.pornhub.com/view_video.php?viewkey=ph56228d7413220

I och med partiledaren och riksdagsledamoten G. Schymans debut 1979, som YouTube med rätta varnar för pga behåring, gick Venus över i Genus.

https://youtu.be/0qrUJdytCao

Vad som hade hänt var att manliga forskare och praktiker inom VV hade gått över till GV. Män övergav Venus för Genus, obegripligt men sant.

Den mest betydande var den svenske partiledaren Olof Palme som debatterade med Venusvetaren Shirley McLaine, en kvinnlig vetenskapligt kunnig och erfaren Venusvetare som stod emot, även horisontellt, den nu Genusvetenskaplige avfällingen Olof Palme.

Denna manstyp som avviker från VV har med åren blivit allt vanligare, t ex i Götgatsbacken med en soyalatte på en Voi, medan de kvinnliga GV blivit allt fler, vilket lett till dagens förfall.

https://youtu.be/gWPvcCh5dWQ

Samtidigt ska vi inte förglömma det svårplacerade konstverk som kan leda vilken Genusvetare rätt in i Venusvetenskapen, obemärkt. Jag avser givetvis Rocky Horror Picture Show från 1975. Venusprofessor Bill Wyman analyserade dess betydelse i The Vulture med anledning av 40-årsjubiléumet

Den förvirring som de sk HBTQI definitionerna lett till inom Genusvetenskapen får Nationella Sekretariet för Genusforskning ta ansvar för. Själv har jag gjort mer könade men även i en open minded tradition, Venusvetenskapliga studier och aktioner i arbetslivet , vid föredragsarrangemang , debatter och i förorten .

Här med Tanja Bergkvist, en bulgarisk Venusvetare med matematisk inriktning.

De svenska Venusvetare som vågat sig fram de senaste åren, vissa försiktigt, andra frimodigt, Ivar Arpi, Katerina Janouch, Pär Ström, Alexander Bard, Petra Östergren och Oscar Schwartz, kommer att göra den svenska forskningen och aktivismen en stor tjänst. Det är inte samma tjänst som Michel Houellebecq kan åstadkomma med sin inverterade Genusforskning där dess primat dekonstrueras inifrån och leder oundgängligen till Venus, som objekt, vetenskap och erotisk praktik.

Ingmar Bergmans första Venusvetenskapliga filmer, Sommaren med Monika, Smultronstället, En lektion i kärlek, För att inte tala om dessa kvinnor, Sommarnatten leende, övergick med den tradigt förutsägbara Genustrogna filmen Scener ur ett äktenskap till medioker GV. Först med Fanny och Alexander 1982 återställdes balansen i hans verk med Jarl Kulle och Pernilla August strikt Venusvetenskapliga dokumentär

Bildresultat för fanny och alexander jarl kulle

Som läsaren nu har förstått står vi inför en total omvandling av det tidigare Genusvetenskapliga forskningsområdet. Detta kommer att falla och upp, likt fågeln Fenix, kommer Venusvetenskapen stiga, denna urgamla dyrkan och skolbildning av oss människor som Afrodites, Eros, Frejas och Venus ättlingar.

En del känner inte till hur Venusvetenskapen kan förändra en hel nation. Sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien 1989 fick sitt namn efter Velvet Underground, Lou Reeds avantgardegrupp i New York 1965, där s/m-sången Venus in Furs framfördes. Förutom min kulturartikel i Avpixlat 2016 är det visst bara stadigt borgerliga Svensk Tidskrift som insett denna grund i Venus.

Denna Genusvetenskapliga studie av Tjeckoslovakien, Sexual liberation, Socialist style, är knappast vad som behövs för att förstå dagens Tjeckien. Istället måste Milan Kunderas Venusdoftande epos Varats olidliga lätthet vägleda den tjeckiska och europeiska Venusvetenskapliga återupprättelsen

http://libris.kb.se/bib/22671901

Julafton 2019,

JSj. professor emeritus, Venusvetenskapliga Kollegiet.

Bildresultat för venus staty i neapel
Venus från Fréjus, 100-talet f.Kr.

5 reaktioner till “Venusvetenskap del 2”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s