Bokrant nr 2 – Om Adlibris censur och PostNords avgifter

Här kommer en till rant om böcker som inte ska läsas eller säljas i Sverige:

Jag sökte efter Robert Spencers The History of Jihad i höstas efter att ha läst om den på hans blogg www.jihadwatch.com men icke. Den fanns inte på Adlibris där jag har ett konto.

Samma sak med Milo Yiannopolous uppgörelse med katolska kyrkan, Diabolical. Adlibris hade valt att inte lista den trots att den gavs ut av ett hederligt högerförlag, Bombardier Books.  Samma som Robert Spencers för övrigt.

Så vad gör man? Jo, man går till Amazon och beställer vad man vill i tryckta trygga böcker:

 

Böckerna postades meddelade Amazon, direkt  men efter ett par veckor fick jag ett brev från PostNord. De bad mig betala totalt över 200 kronor för tull och avgifter som jag inte stött på tidigare. De sammantagna priserna översteg vad böckerna skulle ha kostat om jag beställt dem via Adlibris (Bokus hade den ena men jag ville handla dem tillsammans).

Om detta är hela historien vet jag inte. PostNord har aldrig skickat sms eller brev tidigare om att jag ska betala tull  och moms  etc för vad jag beställt via Amazon. Konspirationsteorier? Antagligen inte troligt att Adlibris samkör med PostNord mot oss fritänkande läsare men jag blev sur.  Igen.

Om du vill agera så beställ böckerna via någon censurfri svensk näthandlare (finns sådana?) och meddela Adlibris Kundservice. De ska veta att vi har koll på dem.

8 reaktioner till “Bokrant nr 2 – Om Adlibris censur och PostNords avgifter”

 1. Känner igen det där. Ganska nyligen hade jag efter många om och men lyckats luska ut vad en bok hette som jag läste för många år sedan, och jag ville läsa om den. Fanns inte på något bibliotek i hela sverige. Så jag kollade på Amazon, Den gick och från Amazon.uk, men den var dyr där, den fanns billigare på amerikanska Amazon, men då kom just det där med avgifter och skit till. Jag skrev till Postnord och frågade om det där, för jag visste ju att det gällde Kina, men var osäker på hur det var med UK och US. Avgifterna gäller länder utanför EU, så, ja numer gäller det USA också, sen de införde det förra året för Kina. Och när Brexit blir ett faktum kommer det att gälla för UK också. Rent tekniskt sett bör det också gälla för Norge och Schweiz, men jag har aldrig haft någon anledning att kolla det.
  Det är ett jävla elände, för väldigt ofta köper jag just böcker och liknande utifrån av den enkla anledningen att det inte går att få tag på här.
  Boken jag ville hade väl inte blivit oöverkomligt dyr, men det var lite på smärtgränsen tyckte jag. Men i ögonblickets inspiration kollade jag på bokbörsen där jag ofta köper begagnat svenskt, och ser man på, det fanns ett (1) exemplar som var utlagt där, och billigt dessutom. Så i just det fallet hade jag tur. Men jag bävar för framtiden.
  Ett tips dock: har man någon personlig kontakt i landet kan man använda den som bulvan, för det här tillämpas enbart för företag. Personliga gåvor o.d. är som förr.
  Jag visste inte ens om att Milos hade kommit ut med en ny bok. Jag har Dangerous, så det blir väl till att snabba på och beställa Diabolical från UK innan Brexit är en done deal.

 2. Ganska vanligt med Postnord nu för tiden.
  Allt som kommer utanför EU kan beläggas med tull och avgifter…. och sen tappar de bort paket ändå!!
  Likaså med böcker inom EU. Gick själva miste om 6 stycken under sommaren. Inte deras fel ansåg de. Skulle ha valt försäkrad istället.

 3. Det där med att få brev från Postnord och tvingas betala rejäl tull på en bok från Amazon USA har jag också nyligen råkat ut för. Då gällde det en politiskt harmlös teologisk fackbok.

  1. En fråga jag funderat över i detta sammanhang är hur Postnord kunde känna till exakt vad boken kostade på Amazon. Det gjorde man och tog 25 % på priset + avgift. Handel med länder utanför EU skall tydligen motarbetas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s