Min mångkulturella hembygd Abrahamsberg

Uppdatering 11.10.2019 Bomb i bygden i natt.

Blev kallad blattevän för dessa rader nedan.

Är man en offentlig Sverigevän som jag tror vissa fördomsfulla personer att jag och andra som mig är fientliga till invandrare, främlingsfientliga rasister. Vi ska tala illa om dem och aldrig se vad de bidrar med i Sverige. En i många läger respekterad politiker som Mona Sahlin kallade mig nazist 2016 efter att jag hållit detta tal, något som Expressen lät mig replikera på men jag tror dessvärre att hennes syn på oss är utbredd.

Jag tänkte därför berätta lite om min hembygd Abrahamsberg, en liten närförort till Stockholm, belägen i stadsdelen Bromma ett par kilometer väst om innerstaden dit jag gärna cyklar.

Där finns affärer och service som till största delen drivs av invandrare. Några av dem ska jag presentera men först lite fakta.

ABRAHAMSBERGS HISTORIA

Abrahamsberg är ett så kallat smalhusområde med höga gulbruna tegellängor i tre plan. Vi ligger mellan Alvik och Brommaplan. Fin-Bromma – Äppelviken, Stora Mossen, Ålsten, Höglandet, Smedsslätten och Olovslund – är sköna stillsamma villaområden där man kan promenera från oss i höghusen i Ful-Bromma – Abrahamsberg, Riksby, Åkeslund, Brommaplan.

Området byggdes på 1950-talet med i huvudsak tvårumslägenheter med gasspis (som jag har fortfarande) och badkar (jajamen), parkettgolv och balkong.

Det är lugnt här och inget stökigt område som Hässelby Gård och Vällingby börjar bli. De bilbränder som nyligen inträffat har varit i Ulvsunda och Beckomberga flera kilometer bort. En tiggare vid ICA, en rom hänger vid återvinningsstationen, några afghanska killgäng driver försiktigt runt, men inget stök.

Här jobbar man och sköter sig, röstar moderat, sosse eller MP:

Över till huvudämnet, de arbetande invandrarna som servar oss.

INVANDRARBUTIKER OCH SERVICE

Utmed huvudleden Drottningsholmsvägen ligger Auto- Ersatsteile som styrs av en tysk med polska mekaniker. De är duktiga och tar inte för mycket betalt.

Shalimar

Där finns också en indisk restaurang och karokaebar, Shalimar, som drivs av en pakistanier med peruansk kock. God mat och trevligt häng, men jag går inte dit så ofta.

Tropical Wok

Thaipuben Tropical Wok är steget under Shalimar, drivs av thailändare som serverar dricka till törstiga svenskar. Jag går hellre till pub Sorbon vid Brommaplan som drivs av syrianer om jag ska dricka bärs, där de har en egen IPA.

Abrahamsbergs café

Helst hänger jag på Abrahamsbergs café där en trevlig turk styr bland stamgäster och polare.

resized_20180828_080941_1271273415544333278910.jpeg

Alltid bra kaffe, goda luncher och kul sällskap.

Tunnelbanestationen Abrahamsberg är navet i vår lilla värld. Där sitter nästan alltid en invandrare vid spärren. De två kioskerna intill drivs av araber, bra service.

Abrahamsbergs sushi

Sushi är inget jag äter ofta och just vårt ställe har jag inte testat men dessa japaner (?) verkar ha fullt upp

Pizzeria Kaktusen

Ibland beställer jag pizza, oftast Napoletana, av turkarna på Kaktusen. Helt ok. Annars av La Bella, drivs av kurder tror jag.

Abrahamsbergs Video

Jag skickar och hämtar böcker flera gånger i veckan på Abrahamsbergs Video, ombud för Postnord. Där huserar ett par killar från Mellanöstern, ibland en tjej därifrån.

Abrahamsbergsskolan

Denna grundskola tar emot elever från trakten och från andra förorter. Jag ser ofta invandrarfamiljer komma med sina barn, troligen från Vällingby och Hässelby, för att de ska få en bra skolgång i ett vanligt svenskt område. Afrikanska pappor i kostym går med sina barn uppför backen i snögloppet, lämnar av dem och fortsätter in till arbetet i stan.

Guldbrand Kemtvätt och Skrädderi

Vill jag få något lagat eller kemtvättat går jag till Guldbrands som drivs av ett par herrar från Mellanöstern. De är duktiga och artiga. Kors hänger i bakgrunden så jag anar att de är kristna.

MINA INNEBOENDE

Jag har av någon anledning alltid hyrt ut till utlänningar. Det började på Kungsholmen då jag och min dåvarande hustru från Indien hyrde ut ett rum till en bulgar och en fransman.

I Abrahamsberg har jag hyrt ut till greker, kenyan, palestinier, italienare, belgare, afghaner och svenskar. Expressen tog in ett inlägg 2016 om den främlingsvänlige Sverigedemokraten efter att en journalistbekant tyckt att jag utmärkte mig.

Visserligen har jag levt ganska internationellt men jag vet att min inställning inte på något sätt är ovanlig. Dessutom finns det gott om invandrare som delar SD:s åsikter och fler kommer de bli 2018. Alla här verkar förstå att rasismen växer med nuvarande politik som kan leda till att alla invandrare dras över en kam som kriminella bidragstagare, våldsamma och lata. Ingen vill ha det så i Abrahamsberg.

Så visst ser det bra ut i min mångkulturella hembygd även om andra förorter ser ut att falla samman en efter en. Svenskar och invandrare lever tillsammans, sida vid sida utan att någon tjafsar.. Slöjor ses ibland på några flickor och enstaka kvinnor men är annars sällsynt. Par med svensk och utländsk bakgrund ses överallt med barnvagnar. Jag ser givetvis inga problem med det.

Stora Mossens koloni i bakgrunden

Visst finns det stora och svårlösliga problem med den massinvandring som skett i decennier och den mångkulturella propaganda som medier och myndigheter öst över oss.

Men ibland är det så enkelt. Ingen behöver lära sig konsten att vara invandrare. De är som vi. Vi är inte så konstiga heller.

Love my locals 😊

Annons

4 reaktioner till “Min mångkulturella hembygd Abrahamsberg”

    1. En vän söder om stan skriver:

      Läste häromdagen i gratistidningen Mitti att det varit 17 personrån sedan i juli vid hållplatsen Norra Sköndal. En kilometer fr vår bostad sköts en man ihjäl i Hökarängen. Vi har haft inbrott i vår källare. Romer har stulit alla våra vinterkläder (rubbet) o våra resväskor. Det nya Sverige kryper närmare!

  1. Hej tycker du att du var en bra svensk lärare??? // Vittra Väsby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s