Motionsutkast om religiös specialkost i kommunal verksamhet

 

8277297_orig

Detta utkast av Joakim Sjögren i Örebro till en motion i valfri kommunfullmäktige i landet, eller kanske landstingsfullmäktige om religiös specialkost serveras till ovetande på sjukhus och äldreboende, bör intressera Sverige- och Kristdemokrater lika väl som ateister och förnuftiga medlemmar i alla partier. Lycka till:

”Mer tydlighet kring religiös specialkost i kommunal verksamhet

Frågan om religiös specialkost i kommunal verksamhet har varit mycket omdiskuterad, inte minst sedan det visat sig att exempelvis förskolor har serverat ritualslaktat kött utan att begära samtycke från, eller ens informerat, barnens föräldrar.

Det finns många ståndpunkter i debatten – vissa ser inte problemet med att religiös specialkost serveras till ovetande barn och brukare, medan andra tycker att det är ett brott mot principen om en konfessionsfri skola. Vi anser själva att staden inte ska subventionera religiös specialkost över huvud taget.

Men oavsett var man står i frågan borde man inse vikten av att i kommunens högsta demokratiska församling fattar beslut om gemensam policy i en så principiellt laddad fråga.

Därför vill vi i ett första steg ge stadens revisorer i uppdrag att utreda hur många barn och vuxna i vår verksamhet som idag serveras ritualslaktat kött eller religiöst välsignad kost. Utredningen ska också undersöka hur stor merkostnad detta medför kommunen. Om möjligt bör undersökningen också visa hur stor del av de totala kostnaderna som går till certifierings avgifter, samt vilka organisationer som utför certifieringen.

Därutöver vill vi också ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på regler och riktlinjer för hur religiöst välsignad kost ska hanteras i kommunala verksamheter där det kan finnas barn eller brukare som inte är religiöst eller av andra skäl.motiverade att äta religiös specialkost. Ur iktlinjerna ska framgå om det ska anses acceptabelt att religiös specialkost serveras till dessa grupper, utan uttryckligt tillstånd från brukaren eller barnens vårdnadshavare.

Medhänvisning till ovanstående yrkar  undertecknade:

– Att
ge kommunrevisionen i uppdrag att ta reda på hur många barn och vuxna som serveras ritualslaktat kött eller religiöst välsignad kost, och till vilkenkostnad.

– Att ge kommunstyrelsen i uppdragatt ta fram förslag på regler och riktlinjer för hur religiöst välsignad kost ska hanteras i kommunala verksamheter där det kan finnas barn eller brukare sominte är religiöst motiverade att äta religiös specialkost.

 

______________________

______________________

______________________

Undertecknare 1

Undertecknare 2

Undertecknare 3″

Se även vargiveum

5 reaktioner till “Motionsutkast om religiös specialkost i kommunal verksamhet”

  1. Bra initiativ. Ska vidarebefordras. För övrigt, bedrövligt att detta ens ska behöva belysas. Djurplågeri borde inte vara möjligt i ett civiliserat land!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s