SD Stockholms stads styrelseförslag koncenterar makten

 

SD sthlm

I huvudstaden ska hållas årsmöte i Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning nästa söndag, den 1 mars. DN redogjorde för valberedningens förslag den 12/2 med bild på den nya riksbekante kandidaten Kent Ekeroth (fö skriven i Lund), så alla uppgifter är offentliga.

Men det intressanta i valberedningens förslag är inte personerna, utan vilka positioner de representerar. Enligt mig finns det tre huvudinvändningar mot förslaget, alldeles oavsett hur oförvitliga och behjärtansvärda människor de föreslagna kandidaterna är.

1. Maria Danielsson är fn gruppledare i stadsfullmäktige och ordförande i SD Stochholm.  Det är en ordning som  innebär att makt och information, befogenheter och resurser, koncentreras till en person, som samtidigt ska balansera två roller; den som vald och betald kommunpolitiker och den som vald ordförande i en ideell förening som sett till att hon blivit fått det ansvarsfulla uppdraget som gruppledare.

I ett aktiebolag skiljer man på styrelseordförande och verkställande direktör. I upplägget för SD Sthlm blir den verkställande i kommunala frågor, gruppledaren, och ledaren för den ideella politiska föreningen, samma person. Andra partier i Stockholms stad har inte detta  upplägg utan delar på makten och uppdragen.  Att dessutom föreslå  Martin Westmont  som vice ordförande innebär en ytterligare  kommunal maktkoncentration.

2.  Martin Westmont är anställd av Stockholms stad som politisk sekreterare för SD. Han är dessutom ledamot av stadsfullmäktige, en inte ovanlig ordning.

Men att göra en politisk tjänsteman till vice ordförande innebär att hans roll som beslutande förtroendevald i föreningen och hans roll som tjänsteman riskerar att blandas samman. En öppen diskussion om hans arbetsuppgifter kan inte föras i styrelsen, alldeles oavsett hur väl just Westmont sköter sig.

Bäst är att inte ha av partiet betalda tjänstemän i  ledande ansvarsställning, vilket omöjliggör även Jacob Hagnell som andre vice ordförande då han är avlönad av SDs riksorganisation.  Båda kan med fördel adjungeras eller ingå som ordinarie styrelseledamöter. Detsamma gäller Jenny Ribskog, politisk sekreterare som kandiderar.

3. Kommunalpolitik i all ära, men många väljer att engagera sig för en mängd andra frågor. Att ha ordförande och vice ordförande djupt engagerade i Stockholms stads frågor kan bli väl mycket kommunalt fokus.  Om Hagnell väljs till andre vice ordförande blir samtliga ledare för SD Stockholm kommunpolitiker.

Dessa invändningar är principiella och ska inte ses som kritik av personerna Danielsson, Westmont, Ribskog och Hagnell. De gör säkert ett bra arbete och mer därtill i övertid. Men att bygga in en maktkoncentration utan kontrollinstanser utanför en viss sfär, i detta fall den kommunala, är inte välbetänkt.

Risken är stor att hur goda och fina personer de föreslagna styrelseledamöterna är att information och makt hamnar i för få händer. Fem av sju föreslagna ledamöter är antingen politiskt tillsatta tjänstemän (3) eller heltidspolitiker (2 inkl Ekeroth).

Dessutom riskerar alla i ledningen bli totalt utarbetade av att axla så mycket ansvar, så av arbetsmiljöskäl är upplägget inte hälsosamt.

Årsmötet den 1 mars får avgöra.

2 reaktioner till “SD Stockholms stads styrelseförslag koncenterar makten”

  1. Slaget om Stockholm, alltså. Men inte bara där pågår oegentligheter. På annat kommunhåll har man inte bara sänkt taket, stängt alla dörrar och fönster utan också täppt till alla ventiler. Efter en tid kan ingen andas längre – utbrytning pågår.

    ”Det var då själva faen vad lite väta och rost kan göra, sa kärringen och sparkade upp dörren.”

  2. Bara mer vidrigt fulspel från SD. Som att de tänker utesluta William Hahne på någon hittepå-anklagelse för att han har utmanat Maria ”Bussa svenska skolbarn till ringkeby” Danielsson. Varför beter de sig så enormt illa? Jag antar att det är för att de kan. Det spelar nog ingen roll vad de gör, folk kommer rösta på de här läbbiga typerna ändå. Men jag har faktiskt fått nog av SDs genomruttna interndemokrati och krypgrundslåga tak för interna åsikter. Jag låter hellre bli att rösta än att rösta på så usla människor. Jag tror faktiskt inte att såna här uslingar kan göra någonting bättre, oavsett vad de påstår sig stå för politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s