Irländska asfaltligor

asfalt

De kringresande ligor från Irland som bedrar och låtsats utföra asfaltbeläggningar kartläggs nu noga i minst fyra Facebook-grupper. Polisen avråder från att anlita hantverkarna och välkomnar tips från allmänheten. Även via internet.

-Naturligtvis uppskattar vi att allmänheten engagerar sig och tipsar oss, säger Fredrik Kärrholm, presstalesman vid Rikspolisstyrelsen som uttalar sig allmänt och inte specifikt i denna fråga.

-Sker informationsinsamling och tips till oss på rätt sätt är vi glada, men man ska veta att även med allmänhetens goda intentioner kan polisarbetet försvåras. Till exempel om felaktig information sprids.

Av Datainspektionens hemsida framgår att så länge hemsidor och sociala medier inte innehåller personuppgifter inklusive fotografier på personer så är Facebook-grupper som dessa lagliga.

De fyra Facebook-grupperna dokumenterar de resande asfaltläggarnas rörelser och händelser. Samma uppgifter förekommer i medierna men med FB grupperna samlas detaljer samman. Ligorna stannar till vid villaområden och är påstridiga med att erbjuda asfaltläggning och andra enklare arbeten. När de fått förskott sticker de eller efter halvfärdigt halvdant jobb. Även om man inte beställt något jobb kan de kliva in och börja gräva upp trädgården eller lägga upp sand och asfalt på tomten för att sedan hota och ta betalt.

I Facebook-grupperna visas bilder på fordon och husvagnar, kvarlämnat skräp och annat från Uppland, Västmanland och i synnerhet från Göteborgstrakten. Personerna bakom informationen om ligorna skriver även om hur personal vid bensinstationen blivit hotade efter utebliven betalning, bråk och om springnotor från uterestauranger. Man tipsar den lokala polisen och Kronofogden vilken är den instans som kan få bort olagliga husvagnsuppställningar och camping. Polisen kallas in för att bistå vid avhysning.

Ibland går det hett till. Den 9 juni i år drevs de irländska asfaltsläggarna bort från Partille av ett femtiotal personer beväpnade med tillhyggen. Vid andra tillfällen nu i sommar hotades boende (se Expressen) att deras huvuden skulle skäras, medan en krogägare attackerades med en machete uppger GT

För några år sedan avslöjade brittiska och svenska polisspaningar hur trafiken med dessa kringresande hemlösa irländare fungerar. Denna folkgrupp på Irland på 120 000 personer kallas travellers och består av minoritetsgruppen minciers, ofta felaktigt förväxlade med romer. De har sitt eget språk och egna rättigheter i engelsk lagstiftning uppger SvD.

2011 avslöjades ett slaveriliknande system där andra utsatta hemlösa personer rekryteras till gruppen som sedan utnyttjade dem för hårt arbete och burade in dem. I ett uppmärksammat fall samma år med handel med noshörningshorn vid Bukowskis auktionshus i Stockholm greps flera personer med anknytning till gruppen skrev Expressen.

För de engagerade svenskarna i Facebook-grupperna är dock frågor om skydd för allemansrätten, natur och mot bedrägerier och hot mer angelägna än stulna noshörningshorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s