Våndor för USA, snart i Sverige

MD

Den dag Dagens Nyheter skriver att det Sverige Alliansen och de rödgröna skapat är farligt och fallfärdigt, då har något oerhört stort hänt i Sverige. Det har dock inte skett än.

Däremot finns några tankefrön till blivande självkritiska ledare i DN från en av USA:s ledande socialliberala krönikörer, Maureen Dowd i New York Times. Eftersom allt i USA kommer hit med några års förlängning är en ledare i DN om läget det sönderslitna Sverige bara att invänta.

Den amerikanska motsvarigheten till DN är New York Times, en ledande vänsterliberal dagstidning vars krönikor DN gärna översätter och trycker. Liksom DN är NYT en likslikare, ”The Gray Lady”, som många tidningsmakare ser upp till och följer i form och i lagom medelklassradikalt innehåll med socialt patos. Liksom DN var NYT för demokratiske presidenten Obama. Men så skrev presidentsupportern och krönikören Maureen Dowd den där hemska självrannsakande krönikan på självaste nationaldagen.

Den 4 juli 2014 beskrev hon under rubriken ”Who do we think we are?” nationens prekära läge på 238 årsdagen. USA är inte längre en förebild. ”From Katrina to Fallujah, we’re less the Shining City Upon a Hill than the House of Broken Toys.” Medelklassen har förlorat sig i digitala medier och meningslös konsumtion medan skolor och städer förfaller. Vi är rädda för vår egen skugga och har blivit främlingar för oss själva. Givit upp det gemensamma för alla amerikaner. ”Kronisk besvikelse” kallas tillståndet i en opinionsundersökning hon citerar uppgivet. Hur det kunde gå så fel när vi haft en demokratisk president skriver hon inte men läsaren förundras över hur hon inte kan dra den slutsatsen.

Hon går vidare i klagolåten: Hårt arbete lönar sig inte om man ska tävla mot Wall Streets smarta penningplacerande datorer. Vanliga dygder och traditionella amerikanska vanor har försvunnit. De unga förstår inte ens vad som var så stort med USA och gör sig redo för att flytta utomlands. De är paralyserade av alla valmöjligheter vilket får Dowd att längta tillbaka till en enklare tid när karaktär innebar att avstå från att ens välja. Till sist går hon tillbaka till landets anfader och förste president, George Washington. Han om någon förstod att framgång måste förtjänas, inte konsumeras eller drömmas fram utan hänsyn till andra medmänniskor

Men hon inser inte att allt vad hon klagar på har kommit sig av tilltron till att staten ska lösa medborgarnas problem (Obamacare), kollaps av traditionella amerikanska värderingar till förmån för en ohämmad liberalindividualistisk människosyn, teknologiskt uppdriven konsumism och en äventyrlig utrikespolitik som förvärrat mer än läkt krigszoner. Hennes beskrivning är i allt korrekt men hon vill inte lasta demokraterna Hillary Clinton, Barack Obama och deras väljare.

Precis som Dagens Nyheter inte skulle lasta svenska borgerliga och rödgröna politiker för hur landet förlorat sig själv är New York Times livrädda för slutsatsen att ett mer traditionellt och konservativt synsätt kunde vara bättre. Men någon annan slutsats finns inte, där som här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s