Pris för Popper och Tingsten istället för Lenin och Myrdal

Lenin_Prize_Medal

Andreas Henriksson som till vardags sköter debattsidan på den offentliga sektorns tidning Dagens Samhälle föreslår i en offentlig statusrad på Facebook ett instiftande av ett pris till minne av demokratiska och humanistiska värderingar.

Detta nya pris ska ses enligt Henrikssson i motsats till det svenska Leninpriset som Jan Myrdal-sällskapet delar ut till den ”författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition”

Mottagare av Leninpriset har varit:
2009 Mattias Gardell, författare och historiker
2010 Roy Andersson, filmregissör
2011 Maj Wechselmann, dokumentärfilmare
2012 Sven Lindqvist, författare
2013 Maj Sjöwall, författare, manusförfattare
2014 Jan Guillou, journalist, författare

Andreas Henriksson berättar in inlägget hur detta svenska pris går tillbaka till Sovjetunionens Leninpris, Stalinpris och Lenins fredspris.

Ett liberalt pris i britten Karl Poppers eller varför inte svensken Hebert Tingstens antitotalitära anda skulle, till skillnad från de historiska sovjetiska prisen och dagens Leninpris, försvara demokratin och mänskliga fri- och rättigheter.

Henriksson föreslår dessa jurymedlemmar: skribenten Dilsa Demirbag Steen, juristen Mårten Schultz , historikern Peter Englund (som drev med Leninpriset på sin blogg) och författaren Susanna Alakoski. Den sistnämnde författaren tilldelades priset 2013 men avstod de 100 000 kronorna och den eventuella hedern att ha fått ett pris till Sovjetunionens skapare Vladimir Lenins minne. Som finska med släkten tre kilometer från den ryska gränsen kunde hon inte se dem i ögonen berättade hon då för DN

Annons

En tanke på “Pris för Popper och Tingsten istället för Lenin och Myrdal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s