Uppslag till SVT om program om invandringen

 

Till SVT,

Likt många svenskar läste jag uppropet från nätverket ”Oss alla”DN Debatt (21 mars, 2014) som blev utgångspunkt för ert inslag i samma dag Gomorron Sverige med två undertecknare, Jan Scherman och Margot Wallström. De blev inte emotsagda men ert program har inte karaktären av ett längre granskande program så jag överser med det. Dock var ert upplägg partiskt i förhållande till innehållet men jag kommer inte skicka in anmälan till Granskningsnämnden, denna gång.

Vad jag vill istället är att uppmana er inom SVT att gå vidare med DN inlägget och undersöka de 10 myter som antas vederläggas i inlägget. Riktigt så enkelt är det inte och om ni inte ska framstå som partiska fram till valet 2014 vore det en public service gärning att ta tag i, om ni kan.

Det kan vara i Agenda, Debatt, Aktuellt, Storforum el dyl samhällsprogram. Jag skickar även in detta till er Tittarservice på SVT men har inga större förhoppningar om att ni kommer leva upp till era krav som vi medborgare och licensbetalare kan förvänta oss av er. Nåväl.

Dessa personer kommer kunna ge synpunkter på en eller flera av de 10 punkterna som DN inlägget och uppropet handlade om:

Jan Ekberg, professor i nationalekonomi
Jan Tullberg, docent i företagsekonomi
Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi
Tino Sanandaji, PhD i nationalekonomi
Gunnar Sandelin, socionom och journalist
Karl-Olof Arnstberg, professor i etnologi
Kajsa Ekholm- Friedman, bitr professor i antropologi
Jonathan Friedman, professor i antropologi
Thomas Gür, författare och företagare
Merit Wager, asylexpert

Det finns andra debattörer också men dessa är kunniga och respekterade forskare eller författare som SVT kan ha i en studio utan problem.

Alla 10 punkterna kan nog inte inrymmas i ett program men de viktigaste, särskilt de ekonomiska, bör redas ut.

BBC gjorde nyligen i januari 2014 en dokumentär om invandring. Deras politiska redaktör Nick Robinson erkände då att man på BBC inte tillåtit en hederlig diskussion på decennier utan lagt locket på. Jag vet att SVT ser upp till BBC så här finns en del att lära. Svenska folket har rätt till liknande initiativ.

Vad jag begär är inte att SVT ska plötsligt inta en annan sida i den debatten om invandringen, men att ni lika hederligt som BBC vågar ta upp de kontroversiella frågorna och låta andra komma till tals än de som vi kunde läsa i morse och höra i ert inslag i Gomorron Sverige. Låter inte det som ett gott uppslag?

_________________________________________________________

Aktuella invändningar mot innehållet i rapporten Oss alla:

http://www.dn.se/debatt/undermalig-rapport-motar-inte-framlingsfientligheten/

Robert Stenkvist blogg om uppropet

http://tedekeroth.se/2014/03/21/jag-punkterar-oss-allas-debattinlagg-i-dn/

http://sdkuriren.se/sd-kuriren-granskar-oss-allas-pastadda-punktering-av-pastadda-myter-om-invandringen/

http://sdu.nu/2014/03/24/sdu-bemoter-dn-artikel-massinvandring-eller-valfard/

———–
Relevanta referenser

Den brittiske utvecklingekonomen Paul Colliers bok Exodus är relevant. Föreläsning från nov 2013 De fördelar Collier ser med invandring berörs i rapporten men knappast de sociala nackdelarna för mottagarlandet, där Putnams forskning påvisar högre misstro ju fler ointegrerade invandrare man tar emot.

Tino Sanandaji
http://www.tino.us/2013/12/fores-och-svensk-naringslivs-oarliga-i-dn-annons/


http://www.axess.se/tv/lecture.aspx?slug=immigration-and-the-challenge-to-the-welfare-state

Annons

7 reaktioner till “Uppslag till SVT om program om invandringen”

  1. Apropå din lista om personer som borde komma till tals borde Merit Wager medverka i SVT Debatt, angående påstående nr 10 (Ossalla.nu).

  2. Förresten, när det gäller den här typen av kampanjer som DN sprider, som innehåller påståenden som inte är faktaunderbyggda eller som är direkt felaktiga, finns det inte någon möjlighet att åtala dem (typ, trolöshet mot huvudman)?

  3. Bra analys. Jag blev varse kampanjen ”Ossalla” härom dagen via Facebook. Jag var på vippen att gå in och kommentera och ifrågasätta kampanjen samt punktera en del av myterna som där presenteras, men hejdade mig i sista stund. Jag har inte lust att bli osams med människor på nätet. Det goda nyheten är att den inte fått ett enda gillande, vilket jag tolkar som att en hel del människor inte längre går på vad som helst, eller är allmänt trötta på ”godhetskampanjer”.

    Här kommer ytterligare ett blogginlägg där ”Ossalla” kritiseras: http://ledarsidorna.se/2014/03/godhetens-matadorer-dansar-efter-framlingsfientlighetens-pipa/

  4. Bra Sjunne! Mer objektivitet, saklighet och åsiktsmångfald i svensk media tack. Borde ligga även i deras eget intresse (man börjar ju tröttna på dom…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s