Norsk barnrättsskandal

Jag gjorde en unik intervju i dec 2019 om rättsfall angående barn i Norge som prövats och fällts av Europeiska Domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Text från Swebbtv:

”Program om norska myndigheters omhändertagande av barn – Jan Sjunnesson i samtal med den norska människorättsadvokaten Marius Reikerås och jurist Ola Bengtsson. Svenska medier har knappast uppmärksammat att grannlandet Norge, så likt Sverige, fälldes i Europadomstolen i Strasbourg i september 2019, en av totalt fem fällningar och fler kan följa av de drygt 30 anmälningarna.

Sveriges Radio har en kort artikel på Nyårsdagen 2020 https://sverigesradio.se/sida/artikel…

Annars har enbart den kristna webbtidningen Inblick bevakat fallen https://www.inblick.se/nyheter/2019/1… https://www.inblick.se/nyheter/2019/1…

Jan Sjunnesson vid Swebbtv gjorde denna intervju i december 2019 när Marius Reikerås var i Stockholm för att uppmärksamma svenska jurister på vad som händer i Norge på inbjudan av föreningen Pappa Varför http://www.pappavarfor.se, I intervjun berättar Marius Reikerås bakgrunden till de många anmälningarna av det norska Barnevaernet, en statlig myndighet som handhar omhändertaganden, fosterhemsplaceringar och tvångsmedel för att utse fosterföräldrar. Möjligen kan 300 barn till svenska föräldrar ha omhändertagits av norska Barnevaernet berättar han.

En annan juridisk synpunkt är att Norge förde in FN:s Barnkonvention i sin lagstiftning 2003, något som inte alls hjälpt de barn som farit illa pga myndigheternas intrång. Sverige stoltserar med att införa samma lag 1 januari 2020. I studiosamtalet deltar även Ola Bengtsson, jurist och ordförande i Yttrandefrihetsombudmannen ”

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s