Svenskcertifierad äldreomsorg

För att se till att personal i äldreomsorg och hemtjänst behärskar det svenska språket och känner till våra traditioner bör de testas på ett effektivt och jämförbart vis skrev jag om 2016 i Avpixlat.

Att inte göra det är att riskera de äldres och sjukas hälsa:

”Sverigecertifierad äldreomsorg

Våra äldre vill kunna bli förstådda på svenska och kunna förstå vad personalen säger. De vill också att personalen ska känna till och uppskatta svenska traditioner och svensk kultur. Detta är emellertid inget som prioriteras i svensk äldreomsorg men det kan komma att ändra sig.

Om anhöriga och de äldre fick tillgång till ett mätinstrument där man kunde visa med svenska flaggor personalens svenskkunskaper, kunskaper om och attityder till svenska traditioner och svensk kultur, kunde de lätt prioritera de boenden och den hemtjänsten med flest blågula flaggor, säg 5/5. Botten kan vara en överkryssad flagga.

Någon med kunskap om äldreomsorg och hemtjänst borde starta ett certifieringsföretag som liksom genus- och HBTQ certifieringsföretagen mäter vad som erbjuds de gamla utifrån dessa Sverigevänliga kriterier. Att man minns sämre på äldre dar innebär att man vill bli lätt förstådd på sitt språk, något som godtas för arabisk-, finsk- och persisktalande äldre http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6124982 , så varför inte för de infödda svenskarna?

Ja, i Sverige är det ett problem att vi inte har tillräckligt med äldreboende på andra språk än svenska http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6124778 och http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6265953
Må så vara men vi har massor med äldre som vårdas av anställda som talar dålig svenska och kanske även ogillar svenska traditioner. Eller så är dessa dåliga äldreboenden få, men jag har tyvärr hört om alltför många så att denna idé kom upp. Ingen vet, men för att ta reda på det bör så många åldringshem och hemtjänstföretag som möjligt testas.

Må så vara men vi har massor med äldre som vårdas av anställda som talar dålig svenska och kanske även ogillar svenska traditioner. Eller så är dessa dåliga äldreboenden få, men jag har tyvärr hört om alltför många så att denna idé kom upp. Ingen vet, men för att ta reda på det bör så många åldringshem och hemtjänstföretag som möjligt testas.

Ett Sverige där de äldre får tala svenska obehindrat till anställda som talar oklanderlig svenska är möjligt. Personalen kan vara född här eller utomlands, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att de ska tala lättbegripligt så att man kan känna sig trygg med att lämna sin mor eller farfar i deras händer.

Den som vill starta ett certifieringsföretag med denna inriktning får stå ut med anklagelser om rasism etc. men det gäller att kunna alla lagar och regler innan man sätter igång. Är du student i företagsekonomi, personaladministration, omvårdnadskunskap eller juridik har du härmed ett uppslag som kan resultera i en uppsats under 2016. Under tiden undersöker du och några kamrater marknaden och 2017 kan ni realisera ett välbehövligt mätinstrument för en Sverigecertifierad äldreomsorg. De som bojkottar att bli certifierade lägger man upp på nätet på en särskilt svart lista med alla citat från svarsmail om de motiverar varför de inte vill låta sin personal ta svensktest.

Under tiden undersöker du och några kamrater marknaden och 2017 kan ni realisera ett välbehövligt mätinstrument för en Sverigecertifierad äldreomsorg. De som bojkottar att bli certifierade lägger man upp på nätet på en särskilt svart lista med alla citat från svarsmail om de motiverar varför de inte vill låta sin personal ta svensktest.

Naturligtvis behöver du inte vara student utan kanske vårdpersonal eller i hemtjänsten som inser att det finns ett behov av att dela upp flaggor så att anhöriga och de äldre lätt kan orientera sig. Glöm inte att kvalitetssäkra mätinstrumentet och att göra återkommande kontroller.

Lycka till

Jan Sjunnesson

Annons

3 reaktioner till “Svenskcertifierad äldreomsorg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s