Inlägg om Trump och Breitbart på SVT Opinion

Jag har ett inlägg idag 15 nov på SVT Opinion om Breitbarts vd Stephen Bannons nya uppdrag – chefsstrateg hos Donald Trump.

SVT Opinion

Torde vara första gången SVT länkar till Avpixlat 😉

ap-svt

Se även notis på Avpixlat

– – –

Här är den oredigerade versionen:

 

Att Donald Trump utsett Stephen Bannon till chefsstrateg har väckt förtrytelse i många maktetablissemang i USA och här hemma. Moderaten Mats Svegfors förutspår här på SVT Opinion  att utnämningarna av Bannon och Reince Priebus, den senare till stabschef i Vita Huset, kommer implodera i ett krig dem sinsemellan 2018. Eller så vitaliserar Trump sina kadrer med utnämningarna av en fritänkare till höger och en lojal republikan.

Bannon var fram till han kastade sig in i Trumps valkampanj och bidrog till segern, vd vid Breitbart News, en framgångsrik nyhetswebb med tv och redaktioner i Storbritannien, Israel och USA. Jag började läsa Breitbart 2014 och har intervjuats ett par gånger angående Sverige och samarbetat med Londonredaktionen.

I somras var Breitbarts teknikredaktör, gayikonen Milo Yiannopoulos, på väg till Stockholm på min inbjudan, något som tyvärr fick avbokas pga. säkerhetsrisken med att demonstrera för HBTQ- rättigheter i Tensta/Rinkeby/Husby

Milos chef, Steven Bannon, är en man på den nya mediavärldens barrikader, men ingen högerextremist. För att förstå Steven Bannon måste man förstå att Internet banat väg för en ny slags journalistik som Bannon representerar. Den grävande journalistiken är inte längre bunden till tidningar utan finns numera i både kvantitet och kvalitet på nätet.

I Sverige fungerar exempelvis sajten Flashback sedan flera år tillbaka som en första portal med direktinformation tillgänglig från ögonvittnen och primärkällor som alltid är före vanliga tidningar. Jag själv skriver gratis för Avpixlat som är bland Sveriges största alternativa mediasajter.

Andrew Breitbart som dog 2012 var jude och ville skapa en pro-israelisk sajt. Han var således ingen högerextremist eller nazist och det är inte heller Stephen Bannon.

Däremot har de deltagit i en strid om begreppet Alt Right, den alternativa högern (se min krönika på Avpixlat ). Ett begrepp så bra att en mängd olika organisationer använt beteckningen, däribland Breitbart men också högerextrema grupper utan någon anknytning till Breitbart.

Det finns det starka skäl till att tro att Republikanska partiets ordförande Reince Priebus kan få ett större inflytande över policybesluten, medan Bannon kommer att vara att sälja dessa beslut. Något han kommer att göra inte i rollen som högerextrem men i rollen som entreprenör i den nya mediavärld ängsliga svenska tyckare måste lära sig förhålla sig till, inte kategoriskt fördöma bara för att den är ny och främmande.

Samtalsklimatet och de retoriska svängarna må vara osvenska. Men amerikansk mediamiljö präglas av talk-radio, ideologiska TV-shower och debatter drivs utifrån ideologiska plattformar på helt andra sätt än fallet är här i Sverige.

Se Stephen Bannon som högerns Daniel Cohn-Bendit, vars bok Vänsterradikalismen – botemedlet mot en senil kommunism 1968 visade vägen från majupprorets Paris för den nya alternativa nyvänstern.

Maktmoderatern Mats Svegfors och de trötta Republikanterna senila konservatism  (”cuckservatism”) har mött sina utmanare från den alternativa högern. Blir provokatören Milo Trumps presschef  kommer Svegfors, vänstern och medierna inte veta vad de tycka. Bra det.

Jan Sjunnesson, journalist och folkbildare

 

2 reaktioner till “Inlägg om Trump och Breitbart på SVT Opinion”

  1. Ett fantastiskt framsteg. Vi (Lilou & John) brottas själva med samma situation: att vara nyskapande i en musikvärld som på många sätt stelnat i mitt tycke. Förändringar kommer sällan ensamma så effekterna på kulturen hoppas jag blir starka och att äkthet och originalitet prioriteras än mer. Framstegen för Breitbarts (och ditt eget givetvis) nyskapande är en signal om att informationsflödet förändras och blir friare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s