Låt Kjell Albin Abrahamson tala om kommunismen, ABF

Kjell_Albin_Abrahamson

Sent i november varje år samlas på ABF-huset i Stockholm vänsteranhängare av alla slag vid Socialistiskt Forum. Så skedde även på lördagen 28 november. Våldsbejakande vänsterextremister blandades med anhängare av Nordkorea, partiledaren Jonas Sjöstedt, den ständigt pratande Göran Greider och nya initiativ som Pop-Kollo.

Folkligt var det väl knappast men intressant för de som vill veta var vänstern står idag och i förhållande till sin delvis blodiga historia. Upp till 100 miljoner har dött på grund av marxist-leninistiska experiment under 1900-talet, se Kommunismens svarta bok och webbresursen Necrometrics.

Den som vet allt som är värt att veta om detta är utrikeskorrespondenten och journalisten Kjell Albin Abrahamson. Förra året utkom hans bok Låt mig få städa klart! – en bok som DN:s ledarskribent Erik Helmerson i sin recension gärna såg blev till en obligatorisk skolbok.

Vid en presentation av boken under våren 2015 berättade jag för Kjell Albin om det årliga Socialistiskt Forum. Han kände inte till det men antog mitt förslag att kontakta arrangören Arbetarnas Bildningsförbund för att själv kunna hålla ett föredrag vid ABF-huset. Men när jag besökte arrangemanget i helgen upptäckte jag att Kjell Albin Abrahamsons föredrag inte fanns med.

Via mail från tyska Timmendorfer Strand skrev Kjell Albin till mig att han kontaktat ansvariga på ABF den 29 april och fått följande svar:

”Hej Kjell Albin,

Tack för ditt förslag! Låt mig samråda med några av mina engagerade kollegor, så återkommer jag eller de med svar. Bästa hälsningar Håkan”

”Sedan hörde jag ingenting” skriver Kjell Albin till mig.

Att upplåta lokaler och samarbeta med alla slags vänstergrupper är tydligen helt i sin ordning för ABF, men inte att ta in en välrenommerad kritiker som skulle kunna ingjuta intressanta diskussioner. Vad är ABF Stockholms chef Håkan Wiclander rädda för?

När jag gick ut ur ABF-huset möttes jag av ytterligare ett arrangemang som satt fasttejpat vid entrén: ”En Snutfri dag” ska arrangeras i december på ett anarkistkafé på Södermalm. Längst ned på affischen står det att döda poliser inte kan snacka, ”Dead cops can’t tell”.

Låt Kjell¬ Albin städa klart, ABF.

—–

Se även mina intryck från helgens Socialistiska Forum. Kjell Albin Abrahamson intervjuades tidigare i år av Länstidningen i Östersund, och talade då bland annat om kommunismens bortglömda brott.

Inlägg i Sveriges Radio

9789172241886_200

Annons

En tanke på “Låt Kjell Albin Abrahamson tala om kommunismen, ABF”

  1. Det är provocerande att ABF finansieras med mina & Dina skattepengar.
    Det är inte mitt ABF. Men finansieras med mina pengar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s