Min polemiska samtidshistoria Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation som kommer ut i dagarna i svensk översättning har en fortsättning. Titeln 2020 syftar på år 2020 då Sverige kan börja bete sig mer normalt om man så bestämmer, vilket naturligtvis är omöjligt men icke desto mindre önskvärt. Kunde Olof Palme radikalt förändra Sverige under 1969 till 1976, så vore väl den motsatta utvecklingen lika möjlig, eller i vart fall tänkbar.
Men titeln syftar också på det år min politiska thriller Sara Sarasvati utspelar sig. I denna framtidsberättelse om den unga indiskan Sara Sarasvatis liv är Sverige år 2020 lett av folkpartisten Birgitta Ohlsson i en koalitionsregering med S och M för att hålla ett SD på 25 % utanför. Sverigedemokraterna har bytt partiledare 2016 till Lena Barzan, en svenska född i irakiska Kurdistan.
Sara Sarasvatis svenska far mördas på grund av politiska motiv. Under sin tid i Stockholm för att läsa på KTH dras hans indiska dotter in i en våldsam historia med terrorism, spionage och kulturkrockar. Hon försöker leva ett vanligt studentliv men tvingas återvända till New Delhi när hennes svenska halvbror börjar förfölja henne. Boken slutar dock inte där men ni får läsa slutet själva. Boken utkommer på engelska i tryck och som ebok nästa vecka. På svenska senare i höst.
Boken skrevs i februari 2013, några månader innan upploppen i Husby, en plats för unga terrorister enligt berättelsen. Böckerna hänger samman genom att fackboken Sverige 2020 ger en bakgrund till berättelsen Sara Sarasvati. Jag argumenterar i Sverige 2020 för att svenskar har svårt att förstå och ens hjälpa sitt land. I den korta romanen Sara Sarasvati reser en ung begåvad svensk-indiska för att studera till bergsingenjör, något få svenska studenter klarar av. Mer om boken här.
Båda berättelser är möjliga att tänka sig. För mig är de även rimliga och snart när sannolika. Fiktiv realism.
3 reaktioner till “Mina två sannolika berättelser”